Hlavní obsah

Přestaňte vyzrazovat naši strategii, varoval Zelenskyj vládní úředníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek apeloval na vládní úředníky, aby přestali novinářům vyzrazovat vojenské plány. Jedna věc je dělat novinářům dobré titulky a druhá chtít vítězství Ukrajiny, varoval.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

Svůj apel směřoval na vládní i lokální úředníky a také k lidem, kteří komentují dění na frontě.

„Válka rozhodně není čas na ješitnost a hlasitá prohlášení. Čím méně podrobností o našich obranných plánech prozradíte, tím lépe je budeme moct realizovat,“ vysvětloval Zelenskyj ve čtvrtečním večerním projevu.

„Pokud chcete vytvářet hlasité titulky, to je jedna věc a je to upřímně řečeno nezodpovědné,“ zhodnotil. „Pokud pro Ukrajinu chcete vítězství, to je další věc a měli byste si uvědomovat zodpovědnost každého slova o plánech našeho státu na defenzívu nebo ofenzívu.“

Policejní stíhání

Mimo to náměstkyně ministra obrany Hanna Maliarová uvedla, že bezpečnostní služby spustily vyšetřování úředníků, kteří novinářům prozrazovali tajné informace.

„Takový únik informací narušuje plány ukrajinských ozbrojených sil, protože nepřítel přizpůsobuje své kroky a zneužívá proti nám tyto informace,“ napsala Maliarová na Facebooku.

Zelenskyj dál razí personální rošády

Zahraniční

V červenci Zelenskyj provedl řadu personálních změn ve vojenských a bezpečnostních strukturách země. Odvolal například prvního náměstka tajemníka bezpečnostní rady (RNBO) Ruslana Demčenka nebo velitele armádních sil speciálních operací (SSO) Hryhorije Halana.

Na sociálních sítích také prezident naznačil, že skončí až 30 pracovníků tajné služby. Důvodem je prý to, že nezvládli odhalit ruské špiony.

Reklama

Výběr článků

Načítám