Hlavní obsah

Praha už nápor uprchlíků nezvládá, chtěla by pomoc armády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Centrum pro ukrajinské uprchlíky v pražském Kongresovém centru je přehlceno a v následujících 24 hodinách nebude přijímat dalších osoby. O kapacitních problémech v pondělí hovořil primátor Zdeněk Hřib (Piráti) s tím, že magistrát požádal o pomoc stát.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Lidé čekají v dlouhé frontě před pražským střediskem pro ukrajinské uprchlíky v Kongresovém centru na Vyšehradě.

Článek

Zastavení přijímání dalších uprchlíků v centru následně potvrdil Hasičský záchranný sbor ČR s tím, že hasičské autobusy převezou čekající na méně vytížená krajská asistenční centra.

Lidé, kteří nyní přicházejí, podle primátora budou zřejmě muset na odbavení čekat až do rána. „Za pár minut budu mluvit s panem ministrem (Vítem) Rakušanem a snažím se kontaktovat i armádu, aby nám s tím pomohla,” dodal.

Problém je podle něj i s ubytováním, protože v metropoli již kapacity nejsou. „Snažíme se zajistit nějaké další kapacity u soukromých nabídek, které tam jsou, ale chybí nám nějaká vládní pravidla,” řekl.

Doplnil, že město stále neplánuje otevřít další asistenční centrum, protože to není možné z důvodu organizační složitosti a nedostatku pracovníků.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Lidé čekají v dlouhé frontě před pražským střediskem pro ukrajinské uprchlíky v Kongresovém centru na Vyšehradě.

Přednostně podle Hřiba budou odbavováni lidé, kteří nemají zajištěné ubytování. V neděli centrum odbavilo 3284 osob. Od začátku fungování jím prošlo téměř 12 000 uprchlíků.

Reklama

Výběr článků

Načítám