Hlavní obsah

Potomek hraběte od Poltavy vozí pomoc na Ukrajinu

Jeho předek bojoval s Rusy u Poltavy. Švédský hrabě Jonas von Matern (46) nyní vozí na Ukrajinu neprůstřelné vesty, nákoleníky, obvazový materiál, léky, lékárničky pro vojáky či zdravotnická škrtidla.

Foto: Ján Husár

Voják na Ukrajině (ilustrační foto)

Článek

Pro každou dodávku podle listu Ukrajinska pravda pořídí zbrusu nový pick-up, který pak nechá k dispozici ukrajinské armádě. V autosalónu, kde nakupuje, jej už znají: šlechtic auta pořizuje výhradně v nenápadných barvách či v maskovacím vzoru. Poltava je od Stockholmu vzdálena téměř tři tisíce kilometrů. Švéd Johan Anton, který se později stal prvním hrabětem von Matern, tuto vzdálenost na počátku 18. století společně s armádou Karla XII. zdolával dva roky.

Jeho potomek Jonas to v dubnu zvládl za pár dní. Oba po cestě viděli podobné obrázky – vypálené ukrajinské vesnice a rozmoklé, poničené cesty. Válečná taktika se za tři století příliš ne­změnila.

Patnáctiletý nadšenec do dronů pomáhal armádě zjišťovat ruské pozice

Koktejl

Šlechtický titul z války

„Můj předek sloužil v královské armádě, účastnil se švédsko-ruské války. V roce 1709 ho u Poltavy zajali a strávil 13 let na Sibiři. Nakonec ho příbuzní a přátelé vykoupili a vrátil se domů. Titul získal za účast ve válce,“ říká Jonas. „V severní Evropě je navíc známý jako kartograf: spolu s dalším zajatým švédským důstojníkem nakreslil jednu z prvních map Sibiře,“ vysvětluje s tím, že mapy si pořizoval Johan Anton, zručný sapér, celé tažení.

Štít na erbu rodu von Maternů protíná stříbrná nit. „To je řeka Dněpr,“ dodává. Jonase zastihla zpráva o ruském vpádu na Ukrajinu v Tanzanii, kde bývalý voják švédské armády, který šel do výslužby jako seržant první třídy a po zkušenostech z mírové mise v Kosovu začal podnikat jako bezpečnostní expert a poradce, pravidelně tráví jaro potápěním.

Kyjev: Ukrajina potřebuje neustálé dodávky zbraní, jednorázová pomoc nestačí

Zahraniční

Pilota vrtulníku vůbec nechtěli

„Seděl jsem v hotelu u televize a snažil se pochopit, co se to děje,“ vzpomíná. „Mám pilotní průkaz na vrtulník, snažil jsem se nabídnout jako pilot. Nikdo mi ale neodpovídal. Tak jsem se rozjel do Kyjeva.“ Podle Jonase to byla bláznivá cesta. Ve Varšavě zahlédl kolonu amerického prezidenta Joea Bidena, v hotelu si půl hodiny povídal se Seanem Pennem, slavným americkým hercem a režisérem, který počátky války na Ukrajině zažil na vlastní kůži. Pilota vrtulníku ale stále nikdo nechtěl.

Nejprve byl naštvaný, ale pak našel svůj způsob boje. Jonas nakupuje ve Švédsku pick-upy, naloží je vším potřebným a vozí je na východ Ukrajiny. „Obětuji jen čas a peníze. Ti, kteří bojují za Ukrajinu, obětují své životy. Prosím, pomozte Ukrajině,“ obrací se Jonas na své krajany v každém svém příspěvku na sociální síti.

Reklama

Výběr článků

Načítám