Hlavní obsah

Poproste o pomoc pro své občany odsouzené na smrt, vyslechneme vás, vyzval Peskov Londýn

Moskva

Británie se dosud neobrátila na Rusko s žádostí o pomoc pro své dva občany, kterým soud proruských separatistů v Doněcku minulý týden uložil trest smrti za účast v bojích na straně Ukrajiny. Uvedl to mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov s tím, že by Moskva takovou žádost zvážila, ale Londýn by měl primárně jednat se separatisty.

Foto: Sputnik, Reuters

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov

Článek

„Měli by se obrátit na orgány země, která rozsudky vynesla, a to není Ruská federace,“ řekl Peskov.

Problém však je, že existenci takzvané Doněcké lidové republiky nikdo z mezinárodního společenství neuznává. Vyjednávat s jejími představiteli by mohlo být vnímáno jako jejich legitimizace, čemuž se Británie chce zřejmě vyhnout.

Lavrov schvaluje rozsudky smrti nad zahraničními vojáky

Evropa

Separatisté tvrdí, že zajatí Britové Aiden Aslin a Shaun Pinner byli žoldnéři. Trest smrti spolu s nimi dostal také Maročan Ibráhím Sádún. Jeden z advokátů uvedl, že všichni tři se proti verdiktu hodlají odvolat, od vynesení rozsudku 9. června na to mají měsíc.

Žádost bychom vyslyšeli

Peskov však připustil, že by se Rusko mohlo do vyjednávání zapojit, pokud by se na něj Británie obrátila.

Jako za SSSR. Britský poslanec tlačí na ministryni, aby jednala o výměně odsouzených Britů

Zahraniční

„Vše bude samozřejmě záviset na žádosti Londýna, ale jsem si jist, že ruská strana bude připravena ji vyslyšet,“ řekl Peskov.

Oba Britové žili na Ukrajině a sloužili v její armádě již dávno před invazí, měli by tak být považováni za válečné zajatce a být chráněni podle Ženevských konvencí.

Britové odsouzení v Doněcku k trestu smrti milost nedostanou

Evropa

Britská ministryně zahraničí Liz Trussová v úterý ráno v rozhovoru pro BBC uvedla, že pro propuštění Aslina a Pinnera udělá „vše, co bude nutné“. Největší šanci na jejich záchranu vidí skrze jednání s Ukrajinci.

Reklama

Výběr článků

Načítám