Hlavní obsah

Pomalý postup Ukrajiny nemusí znamenat neúspěch, tvrdí ISW

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přiznání ukrajinského vedení, že ofenziva postupuje pomaleji, než se očekávalo, neznamená, že by nakonec nemusela uspět. Uvedl to washingtonský Institut pro studium války (ISW). Stávající útoky mohou nastolit podmínky pro další postup.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ruská samohybná houfnice střílí na ukrajinské pozice na neurčeném místě 5. června 2023

Článek

„Úspěch ukrajinské ofenzivy nelze posuzovat jen na základě každodenních změn rozsahu kontrovaného území, protože širší operační cíle ukrajinských útoků podél celé fronty mohou mít za úkol postupné oslabení a vyčerpání ruských schopností v rámci přípravy na další ofenzivní výpady,“ napsal institut.

Cituje náměstkyni ministra obrany Hannu Maljarovou, že není užitečné měřit úspěšnost vojenských akcí jen „kilometry anebo počty osvobozených obcí“.

„Ukrajinci dlouho dávali najevo, že ukrajinská protiofenziva by mohla být sérií po sobě následujících útočných akcí a nedávno nabídli pohled, že probíhající operace nereprezentují hlavní směr plánované ukrajinské protiofenzivy,“ podotkl institut.

Ukrajinci zasáhli most na Krym, mohli použít britské střely Storm Shadow

Evropa

ISW zdůraznil, že současné operace mohou mít jiné cíle než čistě územní, což je podle něj důležité. Ukrajinci mohou provádět několik útočných operací na celém bojišti s cílem, odříznout ruské jednotky a vytvořit podmínky pro budoucí hlavní nápor.

„Ztráty jsou nevyhnutelné na obou stranách, ale obezřetné operační plánování na ukrajinské straně vypadá, že se je snaží zmírnit a vyvážit,“ napsal ISW.

Zmínil současně, že cílem může být snížení počtu ruských bojeschopných vojáků. Odkazuje se přitom na vyjádření majitele Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina, že ruské jednotky při současné ukrajinské protiofenzivě utrpěly značné ztráty na živé síle a vybavení zejména na jihu Ukrajiny. Tedy při útocích na hranici mezi Doněckou a Záporožskou oblastí, kde je postup nejvýraznější a svedly se tam též nejtvrdší boje.

Ruské síly se tam brání velmi tvrdě, což plyne i z vyjádření ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Značné ztráty při ukrajinských útocích přiznávají i ruští váleční korespondenti.

Zelenskyj: Ukrajinský postup je pomalejší, než by bylo žádoucí. Válka ale není hollywoodský film

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám