Hlavní obsah

Zelenskyj: Ukrajinský postup je pomalejší, než by bylo žádoucí. Válka ale není hollywoodský film

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský postup je pomalejší, než by bylo žádoucí. Po několika týdnech od začátku ukrajinské protiofenzivy to pro BBC uvedl Volodymyr Zelenskyj.

Foto: Carl Court, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při návštěvě Velké Británie v květnu 2023

Článek

„Někteří lidé věří, že to (protiofenziva) je jako hollywoodský film a očekávají okamžité výsledky. Není to tak,“ řekl Zelenskyj pro BBC. Zdůraznil, že v sázce jsou lidské životy.

Postup podle Zelenského nejde tak rychle, jak by Ukrajinci chtěli, a to také kvůli tomu, že Rusové zaminovali 200 tisíc kilometrů čtverečních ukrajinského území. K pomalému postupu dodal, že „při vší úctě budeme na bojišti postupovat tak, jak to považujeme za nejlepší“.

Zelenskyj hovořil s BBC u příležitosti mezinárodní konference o obnově Ukrajiny, která se koná v Londýně. Ukrajinský státník se připojil na dálku. Na akci, jejímž cílem je mobilizovat finance a připravit mechanismy pro očekávanou rekonstrukci válkou zničené země, hovořil i o západní podpoře Ukrajiny a členství své země v NATO.

Ukrajina po Severoatlantické alianci požaduje bezpečnostní záruky, v konečném důsledku je ale jejím cílem členství v obranné alianci, řekl Zelenskyj. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg dal podle BBC tento týden jasně najevo, že na nadcházejícím červnovém summitu NATO ve Vilniusu není přizvání Kyjeva v plánu.

„Stoltenberg mojí pozici zná,“ dodal k tomu Zelenskyj.

Znovu také zdůraznil, že Ukrajina potřebuje co nejdříve obdržet stíhačky F-16. Piloti by podle něj mohli s výcvikem začít už v srpnu a první stíhačky by mohly dorazit za šest až sedm měsíců.

Zelenskyj posílá kontroverzního velvyslance Melnyka do Brazílie

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám