Hlavní obsah

Polská prokuratura nechce povolit Ukrajincům účast na vyšetřování dopadu rakety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polská prokuratura nebude souhlasit se zapojením ukrajinské strany do vyšetřování výbuchu rakety v Przewodówě, který zabil dva muže. S odkazem na své zdroje o tom v pondělí informoval web deníku Rzeczpospolita. Zákon to prý nepovoluje.

Záběry z dronu na kráter po dopadu střely v PolskuVideo: Reuters

 
Článek

Zdroje uvedly, že žádná taková zákonná možnost neexistuje a bylo by to proti běžným postupům, „nemluvě o zájmu vyšetřování, ve kterém se prověřují všechny možné verze, včetně toho, že mohla spadnout ukrajinská raketa protivzdušné obrany“.

V pátek odpoledne se objevily v médiích informace, že ukrajinské služby už jsou na místě. Zprvu se zdálo, že ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba tuto skutečnost potvrdil.

„Ukrajinští experti již pracují na místě tragédie v Przewodówě, která byla způsobena ruským raketovým terorem proti Ukrajině. Jsem vděčný polské straně, že jim umožnila přístup. Budeme pokračovat ve spolupráci otevřeným a konstruktivním způsobem, jak se to dělá mezi nejbližšími přáteli,“ uvedl na Twitteru.

Jak ale nyní uvádí Rzeczpospolita, ukrajinským vyšetřovatelům nebylo umožněno na místě vůbec nic dělat. Pouze si prohlédli zbytky rakety, kráter, který vytvořila, ale neprovedli žádnou vyloženě procesní činnost. Působili jako takzvaní „pasivní pozorovatelé“.

Letecké záběry kráteru po dopadu rakety v Przewodówě

Válka na Ukrajině

Vyšetřovací komise?

Web rovněž uvádí, že není ani jasné předchozí vyjádření poradce polského prezidenta Jakuba Kmocha, který uvedl, že se vyšetřování účastní polsko-americký tým. „Pokud nebude mít vyšetřovací tým žádné připomínky na technické úrovni, pravděpodobně nebude důvod odepírat Ukrajincům přístup,“ uvedl.

Podle zdrojů polského serveru na místě žádní američtí experti nejsou. Vyšetřování se účastní, jejich úkolem je však poskytovat utajované materiály ze systému včasné letecké výstrahy AWACS.

O vyšetřování a o způsobu vedení rozhoduje výhradně polská prokuratura. Dokonce i šéf Národního bezpečnostního úřadu Jacek Siewiera připustil, že i když je účast ukrajinských pozorovatelů možná, neznamená to, že se budou účastnit řízení, a vysvětlil, že „to vyžaduje dodržování soudních a spojeneckých postupů“.

Účast ukrajinských expertů se vším všudy lze zajistit poměrně jednoduše. K tomu je ale potřeba zřízení mezinárodní vyšetřovací komise. Tu mohou společně zřídit státy, kterých se incident týká, nebo může vzniknout pod hlavičkou nějaké mezinárodní organizace, kde jsou dané státy zastoupeny. Nic takového se zatím nestalo.

Výbuch v obci Przewodów si vyžádal dvě oběti. Podle představitelů Polska a NATO explozi způsobila raketa ukrajinské protivzdušné obrany, která netrefila střelu. Vinu podle nich však jasně nese Rusko, které válku na Ukrajině vyvolalo.

Na východě Polska pohřbili oběti výbuchu rakety

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám