Hlavní obsah

Letecké záběry kráteru po dopadu rakety v Przewodówě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Kamera na dronu zachytila škody způsobené raketou, která dopadla minulé úterý v polském Przewodówě u hranic s Ukrajinou. Původ rakety se zatím zjišťuje, šlo zřejmě o střelu 5V55 používanou systémem protivzdušné obrany S-300.

Záběry z dronu na kráter po dopadu střely v PolskuVideo: Reuters

 
Článek

Na záběru je vidět kráter způsobený explozí hlavice, ale také okna hospodářských budov vyražená tlakovou vlnou po explozi.

Šéf polské vlády Mateusz Morawiecki byl v neděli dotázán na výsledky vyšetřování výbuchu rakety v Przewodówě, při němž zahynuli dva muži. Čelil i otázce, zda ukrajinská strana uznává, že šlo o jejich raketu.

„Zatím to nevíme. Nechte na tom pracovat odborníky a vyšetřovatele. K vyšetřování jsme přizvali odborníky z ukrajinské strany, ale i mezinárodní experty z NATO a USA,“ odpověděl premiér. Uvedl, že vyšetřování má „důkazy z kamer pohraniční stráže, které však s naprostou jistotou neukazují, odkud byla raketa vypálena“.

„Musíme pokračovat ve shromažďování důkazů, vyšetřování bude nějakou dobu trvat,“ dodal.

Morawiecki ujistil, že Polsko chce zachovat plnou transparentnost vyšetřování. „Zejména chceme, aby si naši ukrajinští přátelé a partneři byli jisti, že výsledek vyšetřování bude prokázán. Proto jsme je přizvali k vyšetřování,“ řekl.

Napětí po dopadu

Raketa dopadla na statek 15. listopadu, kdy ruská vojska zahájila rozsáhlý raketový útok na Ukrajinu. Při její explozi zahynuli dva Poláci.

Kvůli dopadu rakety zasedala v Polsku celou noc bezpečnostní rada, nakonec ale nepožádala o aktivaci článku čtyři washingtonské smlouvy, podle něhož se svolávají konzultace. Americký prezident Joe Biden uvedl, že raketa zřejmě nebyla vypálená z Ruska, Kyjev však stále tvrdí, že byla ruská.

Analýza trosek naznačuje, že šlo o raketu 5V55 ze systému S-300. Rusové tvrdí, že tato raketa byla vyrobena na Ukrajině, a požadují zveřejnění výrobního čísla. Rakety 5V55 se vyráběly v SSSR a na Ukrajině se pak modernizovaly. Sériové číslo by mohlo určit, komu byla dodána. Je to však vedlejší vzhledem k takticko-technickým údajům střely.

Rusové používají rakety ze systému S-300 i k útokům na pozemní cíle. Vzhledem k dostřelu rakety 5V55 je však vysoce nepravděpodobné, že by tato mohla být vypálena z Běloruska. Dosah střely 5V55 při nasazení proti vzdušným cílům se uvádí 75 km. Po balistické křivce by pak mohla uletět nanejvýš 150 km.

Jiné rakety použité v systému S-300 mají delší dosah, až 150 km proti vzdušným cílům, a po balistické křivce mohou uletět přes 300 km.

Rakety řady 5V55 jsou staré přes dvacet let a nešlo o jejich první selhání. Jedna například dopadla v létě u Dnipra. Pokud raketa nezasáhne cíl a odchýlí se od trajektorie, má dojít k zničení její hlavice ještě před dopadem, což se v tomto případě nestalo.

Tyto rakety se vyráběly v SSSR a v pak v Rusku i na Ukrajině.

Na východě Polska pohřbili oběti výbuchu rakety

Evropa

Důkazy mluví opačně. Biden zpochybnil slova Zelenského

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám