Hlavní obsah

Na východě Polska pohřbili oběti výbuchu rakety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve vsi Przewodów na východě Polska se v neděli konal státní pohřeb druhého z dvojice mužů, kteří přišli v úterý o život při explozi po dopadu zřejmě ukrajinské rakety. První z nich byl pohřben v sobotu. Informovala o tom agentura DPA. Podle agentury PAP z místa neštěstí už odjeli vyšetřovatelé. Úřady tuto informaci nekomentovaly.

Na východě Polska pohřbili oběti výbuchu rakety.Video: Reuters

 
Článek

Státní pohřeb Bogdana C. se uskutečnil v neděli ve vesnici, která leží jen několik kilometrů od ukrajinských hranic. Druhou oběť výbuchu v zemědělském zařízení, Boguslawa W., pohřbili už v sobotu. Podle agentury PAP se nedělní obřad na přání rodiny odehrál bez účasti polské armády.

Na příjezdové cestě do vesnice v neděli ráno nebyly už žádné policejní hlídky, uvádí agentura. Vyšetřovatelé nebyli přítomni ani na místě výbuchu, kde ale zůstal zhruba pětimetrový kráter. Úřady další postup vyšetřovatelů nekomentovaly. Poradce polského prezidenta Andrzeje Dudy Jakub Kumoch ve čtvrtek řekl, že na místě pracují polští a američtí vyšetřovatelé. Podle Kyjeva byli na místě i odborníci z Ukrajiny.

Foto: Reuters

Pohřeb druhého z dvojice mužů, kteří přišli o život při explozi po dopadu rakety.

Podle agentury PAP prezident Duda také odmítl zprávy polského tisku, například deníku Gazeta Wyborcza, podle nichž polská vláda věděla velmi brzy po neštěstí, že na území Polska dopadla ukrajinská raketa. Podle prezidenta jsou tyto informace „čisté výmysly“.

NATO raketu sledovalo, vědělo o ní i Polsko

Zahraniční

Jedinou pravdivou informací v článcích je podle něj ta, že na východě Polska se v úterý odehrál výbuch a že se prezident krátce poté sešel s vysokými bezpečnostními představiteli země.

Několik hodin po výbuchu Polsko informovalo o tom, že jeho území zasáhla raketa ruské výroby. Ve středu pak představitelé Polska či Severoatlantické aliance uvedli, že se jednalo pravděpodobně o raketu ukrajinské protivzdušné obrany. Ukrajinu v úterý zasáhl velký počet ruských raket, které mířily především na energetickou infrastrukturu. Kyjev původně trval na tom, že raketu vypálilo Rusko, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ovšem ve čtvrtek připustil, že se stoprocentní jistotou neví, co se na východě Polska stalo.

Polsko oznámilo první podrobnosti vyšetřování havárie rakety

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám