Hlavní obsah

Polovina Američanů si myslí, že USA příliš utrácejí za pomoc Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celých 48 procent amerických voličů se domnívá, že Spojené státy vydávají příliš mnoho peněz na vojenskou a finanční podporu Ukrajiny, která se brání ruské agresi. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění, který v pondělí zveřejnil list Financial Times.

Foto: Ukrainian Presidential Press Service, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

Z výsledků sondy zveřejněných v den, kdy se ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vydal na návštěvu USA, kde bude usilovat o další podporu, plyne, že 27 procent respondentů je přesvědčeno, že Washington dává „správnou sumu“. Jen 11 procent si pak myslí, že americká pomoc není dostatečná, uvedl Financial Times.

Proti americké pomoci Ukrajině se vyslovovali především voliči republikánů. Podle 65 procent z nich USA utrácejí za pomoc Kyjevu příliš mnoho peněz. U respondentů, kteří neudali své stranice preference, to bylo 52 procent a mezi voliči demokratů jen 32 procent.

Foto: Mosa'ab Elshamy, ČTK/AP

Americký raketomet HIMARS v akci. Ilustrační foto

Průzkum přichází v době, kdy se americký prezident Joe Biden snaží přemluvit rozdělený Kongres, aby schválil rozsáhlý balíček výdajů na bezpečnost ve výši 111 miliard dolarů (2,52 bilionu korun), z nichž by více než polovina měla připadnout na pomoc Kyjevu. Zbytek je určen pro Izrael a Tchaj-wan.

Dopis Santovi: Ukrajinci předali Američanům seznam zbraní, které by rádi dostali

Válka na Ukrajině

Vysoká míra odporu proti vojenské pomoci Ukrajině přichází v době vysoké míry znepokojení lidí nad stavem americké ekonomiky. Jen čtvrtina Američanů si podle průzkumu Financial Times myslí, že je buď „dobrý“, nebo „výborný“.

Obyvatele USA znepokojuje i nadále vysoká inflace, což maří Bidenovy naděje na znovuzvolení. Pouze 17 procent obyvatel USA je přesvědčeno, že je na tom finančně lépe od té doby, co se Biden stal prezidentem, zatímco 55 procent uvedlo, že hůř.

Zelenskyj poletí do Washingtonu jednat se senátory, kteří zamítli pomoc Ukrajině

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám