Hlavní obsah

Pokud by Rusové útočili na naše vojáky na Ukrajině, nechceme pomoc NATO, řekl Macron

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud by Francie nasadila na Ukrajině své vojáky a Rusové by na ně na ukrajinském území zaútočili , Paříž by nepotřebovala žádnou pomoc od Severoatlantické aliance (NATO). Měl to v uplynulých měsících během jednání zemí NATO říci francouzský prezident Emmanuel Macron. S odkazem na vysoce postaveného amerického představitele, který si přál zůstat v anonymitě, o tom informuje americký list The Wall Street Journal (WSJ).

Foto: Profimedia.cz

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Článek

Macron se tak měl vyjádřit v reakci na Bidenovu administrativu, která se obává, že by Rusko mohlo zaútočit na francouzské vojáky, kteří by mohli být vysláni na Ukrajinu. To by podle tohoto úředníka znamenalo riziko, že Francie a případně i další západní země budou vtaženy do konfliktu.

To však měl odmítnout Macron, který podle amerického vysoce postaveného představitele řekl spojencům, že pokud se Rusko zaměří na francouzské vojáky, nebude třeba zapojit NATO nebo USA. WSJ v této souvislosti připomíná, že Francie měla ztráty například při vojenských kampaních v Africe, aniž by se obrátila na spojence s žádostí o pomoc, připomíná The Wall Street Journal.

Francouzský prezident to měl říct během jednání s německým kancléřem Olafem Scholzem a dalšími představiteli o potřebě strategické změny na Ukrajině. Tato jednání vyústila v pařížský summit, kde Macron oznámil, že nemůže vyloučit nasazení pozemních sil zemí Severoatlantické aliance na ukrajinském území.

Výhrůžka Rusku: Macron nevyloučil nasazení vojáků ze zemí NATO na Ukrajině

Válka na Ukrajině

„Není tu shoda na oficiální podpoře vyslání jakýchkoli pozemních sil. To znamená, že nic nemůže být vyloučeno. Uděláme všechno, co můžeme, abychom zajistili, že Rusko nezvítězí,“ řekl v únoru Macron. Nasazení následně nevyloučily ani pobaltské státy, naopak Scholz to důrazně odmítl.

Nejvyšší francouzský vojenský důstojník Thierry Burkhard zaslal svým kolegům z NATO dopis, v němž popsal, jak by spojenci mohli podpořit Ukrajinu vojáky uvnitř země. Tyto nápady zahrnovaly výcvik tamních ukrajinských jednotek, provozování obranných systémů a pomoc s kybernetickou válkou, uvedl pro WSJ francouzský představitel.

Obranná dohoda

Francouzský prezident a jeho ukrajinský protějšek Volodymyr Zelenskyj v polovině února podepsali v Paříži obrannou dohodu, v jejímž rámci Francie poskytne Ukrajině v boji proti ruským okupantům až tři miliardy eur (76,5 miliardy korun). Smlouva má platnost na deset let s možností prodloužení. Macron slíbil Ukrajinu podporovat až do jejího vstupu do Severoatlantické aliance.

Výrok, že by Francie nežádala pomoc po dalších členech Severoatlantické aliance, tak v souvislosti s obrannou dohodou dává smysl. Paříž by totiž mohla jednat nezávisle na alianci právě v mantinelech nastavených v bilaterální dohodě s Kyjevem.

Rusko už nemá vůči Francii žádné červené linie, prohlásil Medvěděv

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám