Hlavní obsah

Počet Ukrajinců odmítajících územní ústupky Rusku stále roste. Nechce je skoro 90 procent

Počet Ukrajinců, kteří odmítají jakékoliv územní ústupky Ruské federaci, neustále roste. Nyní je jich skoro 90 procent. Vyplývá to z průzkumu Kyjevského mezinárodního sociologického institutu, o němž informovala agentura Reuters. Naprostá většina dotázaných Ukrajinců ve všech regionech nechce, aby se jejich země vzdala části svého území, i když to bude znamenat prodloužení války.

Foto: Profimedia.cz

Serhij Hajdaj, gubernátor Luhanské oblasti, která je okupovaná ruskými silami.

Článek

V květnu se k možným územním ústupkům odmítavě vyjádřilo 82 procent respondentů, v červenci 84 procent. V posledním průzkumu to bylo již 87 procent.

„Pro 87 % respondentů nejsou přijatelné žádné územní ústupky (a tento ukazatel se oproti červenci zvýšil o tři procentní body). Pouze osm procent respondentů se domnívá, že v zájmu dosažení míru a zachování nezávislosti je možné se některých území vzdát,“ píše ve zprávě KIIS s tím, že druhý údaj spadl od posledního měření o dva procentní body.

Kyselivku ještě Ukrajinci neosvobodili, navzdory prvotním nadějným zprávám

Válka na Ukrajině

Z průzkumu vyplynulo, že proti územním ústupkům vůči Rusku je také 57 procent etnických Rusů žijících na Ukrajině a 85 procent etnických Ukrajinců mluvících rusky. Pro to, aby Ukrajina postoupila část svého území, se vyslovilo 24 procent etnických Rusů. Reuters píše, že výsledky průzkumu jsou tak v rozporu s tím, jak Rusko odůvodňuje invazi do sousední země. Podle ruského prezidenta Vladimira Putina je cílem takzvané speciální vojenské operace ochránit rusky mluvící obyvatelstvo Ukrajiny, které údajně ohrožují ukrajinští nacionalisté.

Neustupujeme, je to taktika, tvrdí nyní Kadyrov. Válka se šejtany prý neskončí

Zahraniční

Zmiňovaný průzkum se konal mezi 7. a 13. zářím a účastnily se ho dva tisíce lidí.

Ukrajinská armáda vede protiofenzivu, během které se jí podařilo vytlačit ruské jednotky z několika tisíců kilometrů čtverečních zejména v Charkovské oblasti na severovýchodě země. Reuters podotýká, že to Ukrajince povzbudilo a posílilo to u nich naději na osvobození dalších území před příchodem zimy. I přes vojenské úspěchy Ukrajinců z posledních dnů však Rusko stále okupuje asi pětinu ukrajinského území.

Reklama

Výběr článků

Načítám