Hlavní obsah

Neustupujeme, je to taktika, tvrdí nyní Kadyrov. Válka se šejtany prý neskončí

Moskva

Ztráty dříve získaného území v Charkovské oblasti na Ukrajině a odchod ruských sil z těchto pozic jsou strategické, uvedl ve středu čečenský vůdce Ramzan Kadyrov na sociální síti. Doplnil, že kdyby bylo na něm, v Rusku by vyhlásil stanné právo a vyzval regiony, aby samy vyhlásily mobilizaci.

Foto: Musa Sadulayev, ČTK/AP

Ramzan Kadyrov

Článek

„Ujistím ty nejskeptičtější komentátory. V průběhu speciální vojenské operace nikam neustupujeme. Nenechte se zmást, jsou to západní provokace. Existují takové koncepty jako taktika a strategie,“ vysvětloval Kadyrov na sociální síti Telegram rychlý postup Ukrajinců v posledních dnech.

Před pár dny byl přitom vůči strategii kritický a volal po její změně.

Kadyrov přiznal, že ruské tažení na Ukrajině nejde podle plánu

Válka na Ukrajině

V dlouhém středečním příspěvku také Kadyrov uvedl, že ve válce proti Ukrajině budou Čečenci pokračovat, i kdyby Kreml „speciální vojenskou operaci“ ukončil.

„Naše válka s těmito šejtany (arabsky démon  pozn. red.) neskončí. Musíme je zničit,“ napsal.

Zhruba za týden dokázala Ukrajina od okupantů osvobodit téměř celou Charkovskou oblast včetně Izjumu, který stihl ve středu navštívit také prezident Volodymyr Zelenskyj.

Američtí zpravodajci uvedli, že současný postup může znamenat zlom ve válce. Na Kreml roste tlak, aby povolal další síly, což je něco, čemu se Moskva dlouhodobě vyhýbá, protože by tím přiznala neúspěch.

BEZ KOMENTÁŘE: Volodymyr Zelenskyj navštívil dobytý Izjum.Video: Reuters

Kadyrov na Telegramu zdůraznil, že kdyby bylo na něm, vyhlásil by v Rusku stanné právo.

„A použil bych jakékoli zbraně, protože dnes jsme ve válce s celým blokem NATO. To je můj osobní názor. Neříkám ho jako hlava státu, ale jako občan, vlastenec a dobrovolník pomáhající našim chlapům, ačkoli mi nikdo takový příkaz nedává. Pokud někdo chce, neměl by čekat, až vedení státu vyhlásí mobilizaci. Musíme se zmobilizovat všichni, každý region musí poskytnout síly a prostředky, které má,“ burcoval Kadyrov.

Svůj příspěvek čečenský vůdce zveřejnil v den, kdy ukrajinská média uvedla, že se od 6. září podařilo ukrajinským jednotkám osvobodit v Charkovské oblasti 388 osad a celkem 150 tisíc lidí. Náměstkyně ministra obrany Anna Malyarová uvedla, že celkem ukrajinští vojáci získali zpět 8500 kilometrů čtverečních. Boje ale stále pokračují na stovkách kilometrů fronty.

Ruské střely poškodily hráz přehrady u Kryvého Rihu, voda zaplavila ulice

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám