Hlavní obsah

Pentagon dal Ukrajincům zelenou k útokům na cíle v Rusku, tvrdí britský list

Pentagon měl Ukrajincům poskytnout tichý souhlas k útokům na vojenské cíle v Rusku. V pátek to uvedl britský deník The Times s odkazem na zdroj uvnitř amerického ministerstva obrany. Souhlas měl být dán v rámci širšího přehodnocení války na Ukrajině, kdy se Pentagon už tolik neobává, že by podobné útoky mohly vést k eskalaci konfliktu mezi Ruskem a NATO. V uplynulých dnech došlo na několika ruských letištích k explozím, z čehož Moskva viní Ukrajinu.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Kouř stoupající z letiště u Kursku

Článek

Podle britského listu se už Američané představě ukrajinských útoků na Rusko nebrání také proto, že se intenzita ruských úderů na ukrajinskou kritickou infrastrukturu od října zvýšila a probíhá na téměř denní bázi.

Spolu s tím měl Pentagon přehodnotit posouzení hrozby, která z války na Ukrajině vyplývá, a přehodnotit to, zda „dodávky zbraní Kyjevu mohou vést k vojenské konfrontaci mezi Ruskem a NATO“. Podle listu je nyní pravděpodobnější, že Washington bude zásobovat Kyjev zbraněmi dlouhého dosahu.

Neříkáme Kyjevu, aby neútočil na Rusy v Rusku anebo na Krymu. Nemůžeme jim říkat, co mají dělat. Je na nich, jak použijí své zbraně. Ale pokud použijí zbraně, které jsme jim poskytli my, jediné, na čem trváme, je, aby ukrajinská armáda dodržovala mezinárodní válečné právo a Ženevské úmluvy
nejmenovaný zdroj deníku The Times z Pentagonu

Podle nejmenovaného zdroje z amerického ministerstva obrany poklesla hrozba větší eskalace konfliktu. „Válečné propočty se změnily v důsledku utrpení a brutality, kterým jsou Ukrajinci vystaveni ze strany Rusů,“ citoval The Times.

Odplata, jež doposud za podobné útoky na ruském území přišla, zahrnovala konvenční zbraně. V minulosti byl Pentagon opatrnější ze strachu, že by odplata Kremlu moha přijít v podobě taktické jaderné zbraně či v podobě útoku na sousední země, které jsou členy NATO. To by pak zase předpokládalo vojenskou reakci celé Aliance.

V Rusku došlo v posledních dnech k několika incidentům. V pondělí přišly zprávy o výbuších na vojenských letištích u Rjazaně a u Saratova. O den později pak na vojenském letišti nedaleko Kursku vzplál zásobník paliva. Podle ruských úřadů měli na letiště zaútočit Ukrajinci pomocí dronů. Letiště Engels-2 u Saratova přitom leží v podobné vzdálenosti od ukrajinských hranic jako Moskva.

Neobjasněných akcí přibývá. Mají Ukrajinci čím zasáhnout 700 km vzdálené ruské letiště Engels?

Válka na Ukrajině

Americký souhlas s ukrajinskými útoky na ruské cíle přitom minulý týden odmítl ministr zahraničí Spojených států Antony Blinken. „Útoky uvnitř Ruska jsme Ukrajincům neumožnili, ani jsme je k tomu nepodnítili,“ uvedl v úterý před novináři. Zdůraznil také, že Spojené státy poskytly Kyjevu výhradně vybavení pro obranu země.

Podle zdroje, kterého deník The Times citoval, ale Američané po Ukrajincích požadují pouze to, aby se jejich armáda držela pravidel mezinárodně uznávaného válečného práva a Ženevských úmluv.

„Neříkáme Kyjevu, aby neútočil na Rusy v Rusku anebo na Krymu. Nemůžeme jim říkat, co mají dělat. Je na nich, jak použijí své zbraně. Ale pokud použijí zbraně, které jsme jim poskytli my, jediné, na čem trváme, je, aby ukrajinská armáda dodržovala mezinárodní válečné právo a Ženevské úmluvy. To jsou jediná omezení, ale jejich součástí je také to, že nedojde k útokům na ruské rodiny a nespáchají žádné atentáty. Pokud je nám známo, Ukrajinci toto zatím dodržují,“ uvedl zdroj.

USA poskytnou Ukrajině další vojenskou pomoc, pošlou rakety do HIMARS i munici

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám