Hlavní obsah

Patrioty na Ukrajinu? Ať to impotenti z NATO ani nezkoušejí, vyhrožuje Medvěděv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdysi progresivně smýšlející ruský exprezident Dmitrij Medvěděv už zase vyhrožuje Západu. Na Twitteru varoval, že pokud NATO dodá Ukrajině systémy protivzdušné obrany Patriot spolu s osádkou, bude je ruská armáda považovat za legitimní cíl k útoku. Spojené státy zvažují, zda mají Ukrajině tento obranný systém poskytnout.

Foto: Petr Hornik, Právo

Dmitrij Medvěděv v Praze v době, kdy byl ruským prezidentem

Článek

„Pokud by NATO, jak naznačil (generální tajemník NATO Jens) Stoltenberg, dodalo kyjevským fanatikům systémy Patriot spolu s osádkou NATO, okamžitě by se z nich stal legitimní cíl našich ozbrojených sil. Doufám, že to severoatlantičtí impotenti chápou,“ napsal Medvěděv na Twitteru.

Z jeho skladby slov nelze jasně vyčíst, zda oním cílem myslí systémy Patriot, ukrajinské vojáky nebo osádku NATO.

Na sociální síti Telegram si pak ještě k NATO přisadil: „Civilizovaný svět tuto organizaci nepotřebuje. Musí se kát před lidstvem a být rozpuštěna jako zločinecký subjekt.“

Němci krotí Polsko. Systémy Patriot jsou určeny na obranu území NATO, ne pro Ukrajinu

Válka na Ukrajině

Agentura Reuters poznamenává, že Medvěděv se v letech 2008-2012 prezentoval jako „liberální modernizátor“, ale v současnosti se „stále častěji projevuje jako jeden z nejostřejších zastánců ruské války na Ukrajině“.

USA se žádost moc nechce vyslyšet

Ukrajina požádala své západní partnery o protivzdušnou obranu, včetně systémů Patriot americké výroby, aby před ruskými útoky ochránila svou energetickou infrastrukturu.

Na setkání NATO v Bukurešti ministři zahraničí tyto útoky odsoudili a slíbili, že Kyjevu poskytnou větší podporu. Podle serveru The Hill americká vláda zvažuje několik možností vojenské pomoci včetně dodání požadovaných patriotů.

„Všechny možnosti jsou na stole. (…) Patriot je jednou z variant protivzdušné obrany, která je zvažována spolu se všemi ostatními,“ uvedl nejmenovaný představitel ministerstva obrany.

Tiskový mluvčí Pentagonu Pat Ryder následně novinářům řekl, že ministerstvo obrany jedná s Ukrajinou o „široké škále schopností a podpory“, co se obranných potřeb týče.

„Pokud jde o jakýkoli typ baterií Patriot z USA, v tuto chvíli nemáme v plánu je Ukrajině poskytnout, ale budeme o tom nadále diskutovat,“ řekl Ryder.

NATO by mělo Ukrajině poslat moderní tanky, aby měla v zimě převahu, říká šéf litevské diplomacie

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám