Hlavní obsah

Němci krotí Polsko. Systémy Patriot jsou určeny na obranu území NATO, ne pro Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německá ministryně obrany Christine Lambrechtová dala najevo, že systémy protivzdušné obrany Patriot, které Berlín nabídl Polsku, jsou součástí obrany území Severoatlantické aliance. Polský ministr obrany Mariusz Blaszczak ve středu řekl, že požádal německou vládu, aby je poskytla Ukrajině čelící ruským raketovým útokům.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Američtí vojáci u mobilního systému protivzdušné obrany Patriot na základně v Gaziantepu na jihovýchodě Turecka

Článek

„Systémy Patriot jsou součástí integrované protivzdušné obrany NATO, což znamená, že mají být použity na území NATO,“ uvedla německá sociálnědemokratická ministryně obrany.

„Jakékoli jejich nasazení mimo území Aliance by vyžadovalo jednání s NATO a spojenci,“ dodala.

Šéf polského resortu obrany Blaszczak ve středu v souvislosti s další vlnou ruských útoků na ukrajinskou energetickou infrastrukturu napsal, že se „obrátil na Německo, aby baterie Patriot nabídnuté Polsku byly převezeny na Ukrajinu a rozmístěny na její západní hranici“.

Německo nabídlo Polsku systémy protivzdušné obrany Patriot

Evropa

Německá vláda nabídla Polsku systém Patriot poté, co minulý týden dopadla u polské obce Przewodów poblíž ukrajinských hranic raketa a zabila dva lidi. Podle západních činitelů šlo zřejmě o střelu ukrajinské protiletecké obrany, která se bránila tehdejší smršti ruských raket.

Západní Německo mělo v době takzvané studené války k dispozici 36 systémů Patriot, nyní jich má podle agentury Reuters bundeswehr už jen 12. Dva z nich Německo nedlouho po začátku ruské invaze na Ukrajinu vyslalo na Slovensko.

Polská média ve čtvrtek informovala, že Blaszczakův návrh rozmístit tyto protiraketové systémy na Ukrajině zaskočil spolupracovníky polského prezidenta Andrzeje Dudy.

Rádio TOK FM uvedlo, že Blaszczak svůj úmysl s Dudou nekonzultoval. Polský prezident je přitom vrchním velitelem ozbrojených sil a má i důležité pravomoci v zahraniční politice.

Portál gazeta.pl píše, že Blaszczak, který německou nabídku poskytnout Patrioty Polsku nejdříve uvítal, názor změnil pod vlivem svého stranického šéfa Jaroslawa Kaczyńského.

Předseda hlavní vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) a neoficiálně nejmocnější muž polské politiky ve středu v rozhovoru pro agenturu PAP řekl, že nejlepší by bylo, kdyby Německo předalo systémy Ukrajincům a vycvičili jejich obsluhu, s požadavkem, že mají být rozmístěny na západě Ukrajiny.

Má unikátní vztah k pravdě. Němci popřeli Johnsonovo tvrzení, že chtěli rychlou porážku Ukrajiny

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám