Hlavní obsah

NATO by mělo Ukrajině poslat moderní tanky, aby měla v zimě převahu, říká šéf litevské diplomacie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis navrhl, aby Severoatlantická aliance (NATO) poslala Ukrajině do ledna příštího roku moderní tanky. Vojenští experti podle něj předpokládají, že by díky tomu mohla mít ukrajinská armáda nad ruskými okupanty převahu.

Foto: Janis Laizans, Reuters

Litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis

Článek

„Mluvil jsem s řadou vojenských expertů a řekli mi, že pokud bychom do zimy Ukrajině poskytli tanky, řekněme do ledna, mohlo by to být významné,“ řekl Landsbergis podle Reuters v úterý novinářům na setkání ministrů zahraničí NATO v Bukurešti.

Uvedl, že NATO má tanků dostatek, a proto by nebylo jejich zaslání napadené zemi problém.

„Můj vzkaz ostatním ministrům zahraničí na setkání NATO je jednoduchý: Zachovejte klid a pošlete tanky,“ napsal Landsbergis na Twitteru před schůzkou ministrů.

Parafrázoval populární moto „Keep Calm & Carry On“, které prvně vydalo britské ministerstvo informací v roce 1939 s cílem zklidnit obavy před německým bombardováním a které později zpopularizovala internetová kultura.

Český raketomet „Upír“ dělá na Ukrajině paseku. Rusko se ho marně snaží zničit

Válka na Ukrajině

Landsbergis se také podle britského Guardianu nechal slyšet, že ho ukrajinské úřady ujistily, že jim nechybí zkušení řidiči tanků. Podle něj by proto neměli problém s řízením moderních tanků NATO.

Podle ministra jde o politické rozhodnutí. V zimě se totiž fronta stabilizuje a z vojenského hlediska by tanky mohly Ukrajincům pomoct získat převahu.

Ministři zahraničí členských států NATO se na úterním setkání v rumunské Bukurešti shodli na podpoře Ukrajiny při obnově energetické infrastruktury.

Tu v posledních týdnech a měsících značně poškodilo ruské ostřelování – podle ukrajinských úřadů je narušena až celá její polovina.

Spojené státy se zavázaly poslat Ukrajině 53 milionů dolarů (1,2 miliardy korun) na nákup vybavení pro energetickou síť.

Na úterním setkání v Bukurešti podle Reuters ministři potvrdili rozhodnutí aliančního summitu z roku 2008, podle nějž by se časem mohla Ukrajina stát členem NATO.

Tehdy ovšem nebyl stanoven přesný termín a ani na úterní schůzce nebylo navrženo konkrétní datum vstupu Ukrajiny do Severoatlantické aliance.

S podporou NATO Rusko porazíme, věří šéf ukrajinské diplomacie

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám