Hlavní obsah

Z ukrajinských přístavů vypluly lodě s obilím. Bez ohledu na Rusko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Z ukrajinských přístavů v pondělí vyplulo 12 lodí v rámci dohody o vývozu obilí, uvedl ukrajinský ministr. Rusko o víkendu podíl na dohodě pozastavilo. Organizace Spojených národů, Turecko a Ukrajina se přesto dohodly na plánu přesunu 16 plavidel, které jsou součástí černomořské obilné iniciativy a nacházejí se v tureckých vodách.

Lodě čekající v BosporuVideo: AP

 
Článek

Koordinátor OSN pro černomořskou obilnou iniciativu Amir Abdulla v pondělí prohlásil, že civilní nákladní lodě nemohou být nikdy vojenským cílem nebo rukojmím a že „potraviny musí proudit“.

Foto: Profimedia.cz

Lodě v Bosporu

Abdulla se tak na Twitteru vyjádřil poté, co se OSN, Turecko a Ukrajina rozhodly pokračovat v plánu na tranzit lodí.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, jehož zprostředkováním došlo k původní dohodě o obilném koridoru, v pondělí uvedl: „Turecko bude pokračovat ve svém úsilí sloužit lidstvu“. Dalších podrobností se zdržel.

Společné koordinační centrum v Istanbulu, kde pracují ruští, ukrajinští a turečtí pracovníci a zástupci OSN, uvedlo, že tři delegace se rovněž dohodly, že v pondělí zajistí inspekci 40 vyplouvajících lodí. Ruská delegace byla o obou plánech informována.

Moskva v sobotu oznámila, že odstupuje od své účasti na obilné dohodě, kterou v červenci za účasti Turecka zprostředkovala OSN. Jako důvod Rusko uvedlo, že už není schopno zaručit bezpečnost civilních lodí, které zajišťovaly obilný koridor. Učinilo tak v reakci na útok na svou Černomořskou flotilu v krymském přístavu Sevastopol.

Erdogan mluvil s Putinem. Rád by dosáhl vývozu ruských hnojiv

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám