Hlavní obsah

Novorozenci jsou ukryti ve sklepě kyjevské nemocnice. Náhradní rodiče se k nim nedostanou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik zdravotních sester se spolu s novorozenci ukrývá ve sklepě na předměstí Kyjeva. Kvůli bezpečnosti sem byli přemístěni kojenci z různých porodnických oddělení, celkem jich je jednadvacet. Protože je město silně ostřelováno a bombardováno, nemohou se sestry vrátit do svých domovů a k rodinám. Kojenci byli porozeni náhradním rodičům, ale kvůli probíhající válce je pro páry skoro nemožné se k nim dostat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zdravotní sestry se starají ve sklepě v Kyjevě o novorozence porozené náhradními matkami, pro které si nemůžou kvůli válce přijet jejich rodiče ze zahraničíVideo: Reuters

 
Článek

„Od 24. února se nemůžeme dostat domů. Pocházím z oblasti blízko města Sumy, ale tam jít nemůžu. Rusové naše město v úterý bombardovali. Mám tam děti a každý den čekám na zprávy ohledně toho, co se tam děje,“ sdělila Reuters Oksana Martynenko, jedna ze zdravotních sester ukrývajících se před bombardováním.

Těhotná žena z ikonické fotografie po náletu na porodnici zemřela. Nepřežilo ani její dítě

Válka na Ukrajině

Další ze sester vysvětluje, že dříve měly více času na odpočinek. Teď ale musí být s dětmi celou dobu. „Snažíme se alespoň trochu si zdřímnout, ale je tady mnoho kojenců. Je to opravdu těžké,“ líčí situaci Antonina Yefymovych.

Zdravotní sestry by se rády vrátily zpět ke svým rodinám a dětem, jenže to není možné. Situace se neustále mění a i přesto, že se ukrývají ve sklepě, slyší exploze.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Fotografie, jež se stala symbolem ruského raketového útoku na porodnici v ukrajinském Mariupolu.

Celkem se tu musí starat o jednadvacet kojenců. Podle zaměstnanců si pro některá miminka měly přijet páry z Německa a z Argentiny. Sice docestovaly do Kyjeva, ale není jasné, kdy s dětmi budou moci odjet.

Tisíce dětí pro náhradní rodiče ročně 

Ukrajina je známé centrum náhradního mateřství. Každý rok se zde takto narodí tisíce miminek. Zároveň tato služba ale vyvolává znepokojení mezi skupinami, které bojují za lidská práva. Nesouhlasí například se zneužíváním náhradních matek v chudších zemích.

Ruský útok na nemocnici v Mariupolu: Zemřeli tři lidé včetně malé holčičky

Válka na Ukrajině

Kvůli ruské invazi na Ukrajinu už ze země uprchly miliony civilistů a ukrajinská města stále čelí náletům a ostřelování. Ruské jednotky se přibližují k hlavnímu městu a přibývá i útoků na civilní objekty. Rusko tyto útoky popírá.

„Bombardování je čím dál tím intenzivnější. Výbuchy jsou hlasitější. Je to opravdu děsivé,“ dodává Yefymovych.

Reklama

Výběr článků

Načítám