Hlavní obsah

Nevlastní syn velitele ukrajinských sil požádal Putina o ruské občanství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nevlastní syn velitele ukrajinských ozbrojených sil Oleksandra Syrského požádal šéfa Kremlu Vladimira Putina o udělení ruského občanství. Video s prosbou Ivana Syrského, který nyní žije v Austrálii, zveřejnil web ruského listu Izvěstija a další ruská média. Mladík před ruskou ambasádou v Sydney se skupinou prokremelských aktivistů přihlížel hlasování v ruských prezidentských volbách.

Foto: Profimedia.cz

Skupina prokremelských aktivistů před ruským konzulátem v Sydney na archivním snímku. Ilustrační foto

Článek

Ivan Syrskyj přitom na zveřejněných záběrech prohlašuje, že by s „velkou radostí“ hlasoval v ruských prezidentských volbách, ale kvůli chybějícímu ruskému občanství nemůže.

„Prosím prezidenta Ruské federace, aby ze mě udělal občana,“ řekl mladík, který poskytl krátký rozhovor kanálu Ruptly, který je dceřinou společností ruské státní stanice RT.

Šéf ukrajinské armády Syrskyj: Na programu jsou nové úkoly

Válka na Ukrajině

Nevlastní syn velitele ukrajinských ozbrojených sil v neděli „střežil“ ruskou ambasádu v Sydney ve společnosti proruských „kozáků“, údajně proto, aby zabránil „provokacím“ ze strany odpůrců Kremlu, podotkla RT. Ta dodala, že Ivanova matka po rozvodu s Oleksanderem Syrským odjela do Austrálie se dvěma syny, přičemž pouze ten druhý jménem Anton je biologickým synem ukrajinského generála.

Ivan Syrskyj se přitom stal vděčným objektem ruské propagandy už v únoru, kdy s papachou na hlavě a v tričku s nápisem „Z“ gratuloval z Austrálie ruským okupantům k dobytí ukrajinského města Avdijivka.

Kyjev: Dítě exmanželky, ne Syrského syn

Ukrajinské státní Centrum proti dezinformacím se už tehdy ohradilo proti označování Ivana Syrského za syna nynějšího velitele ukrajinských ozbrojených sil. „Ivan Syrskyj, který se stal hrdinou ruských videí, není synem vrchního velitele ozbrojených sil. Je synem bývalé manželky Oleksandra Syrského z jiného manželství. Oleksandr Syrskyj Ivana neadoptoval, ale v roce 2009 se s jeho matkou rozvedl. Exmanželka Oleksandra Syrského před 14 lety odjela s dětmi a novým manželem do Austrálie. Generálplukovník Syrskyj neudržuje žádné vztahy se svou rodinou,“ upozorňovalo tehdy.

Pokud by Ivan Syrskyj ruské občanství dostal, dost možná by v Austrálii zůstal – tak to alespoň udělal šéf zmíněné skupiny „australských kozáků“ Simeon Bojkov, který podle RT dostal ruské občanství loni, když si stěžoval na perzekuci ze strany australských úřadů. V zemi ale navzdory údajnému útlaku zjevně zůstává nadále.

Oleksandr Syrskyj byl vrchním velitelem ukrajinských ozbrojených sil jmenován v únoru poté, co prezident Volodymyr Zelenskyj z této funkce odvolal Valerije Zalužného. Nový velitel ukrajinských vojsk odešel na Ukrajinu už před mnoha desetiletími, ale narodil se v ruské Vladimirské oblasti, kde dodnes žije jeho bratr. Oleksandr Syrskyj je podruhé ženatý, s druhou manželkou Tamarou má syna Oleksandra, podotkla před časem ukrajinská stanice Espreso TV.

Zrádce! Medvěděv sesílá kletby na šéfa ukrajinské armády kvůli jeho ruskému původu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám