Hlavní obsah

Šéf ukrajinské armády Syrskyj: Na programu jsou nové úkoly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cesta Ukrajiny k vítězství ve válce s Ruskem je podmíněna neustálými změnami a inovacemi ve způsobu vedení boje, uvedl nový hlavní velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj v příspěvku na Telegramu. Vyzdvihl dále technologické prvky, jako jsou drony nebo prostředky elektronického boje, a za hlavní hodnotu ukrajinské armády označil životy a zdraví vojáků. Nemluvil ale o akutním nedostatku munice, který Ukrajince sužuje na frontové linii.

Foto: Profimedia.cz

Nový šéf hlavní velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj

Článek

„Na programu jsou nové úkoly. Především je to jasné a podrobné plánování akcí všech vojenských orgánů velení (…) s přihlédnutím k potřebám fronty ohledně nejnovějších zbraní dodávaných mezinárodními partnery,“ napsal na Telegramu generálplukovník Syrskyj.

Nový šéf ukrajinské armády dále uvedl, že hlavním úkolem vojenské logistiky i nadále zůstává rychlá a efektivní distribuce všeho potřebného bojovým jednotkám.

„Úkolem velitelství na všech úrovních je znát všechny potřeby na frontě bez výjimky a zvládat situaci v každé její oblasti,“ pokračoval Syrskyj, který dále zmínil potřebu rovnováhy mezi plněním bojových úkolů a obnovou jednotek.

V prohlášení také poděkoval ukrajinským vojákům, kteří už skoro dva roky brání svou zemi před ruskou vojenskou agresí.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Bývalý vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj

Nemluvil o frontě

Na Telegramu se ovšem vůbec nevěnoval situaci na frontě. Z informací zveřejněných listem The New York Times (NYT) Ukrajinci trpí akutním nedostatkem munice, kvůli čemuž už nedochází k útokům na menší skupiny ruských vojáků.

Díky tomu mohou Rusové nashromáždit dostatek svých vojáků na výhodných pozicích a poté vtrhnout do ukrajinských zákopů, kde se následně pokusí přemoci obránce a zákop obsadit, píše NYT.

„Nyní nemáme dostatek vybavení, dostatek lidí, abychom mohli přejít do ofenzivy,“ řekl redaktorovi NYT poručík ukrajinské armády Oleksandr Šyršin. „Naším hlavním cílem tedy je udržet pozice, které máme,“ dodal.

Nedostatek munice pociťují například posádky minometů, které dostávají dělostřelecké granáty na příděl.

Ukrajinci se proto uchýlili k používání bezpilotních letounů, které Syrskyj chce ještě více používat. Podle NYT ale drony nejsou ani zdaleka tak účinné jako „velké zbraně“. „Dron sám o sobě nezničí zákop, nepokosí stromořadí,“ uvedl ukrajinský major Serhij Bets.

Ukrajincům dochází munice, na malé skupinky Rusů už ani neútočí

Válka na Ukrajině

Změna v armádních řadách

Syrskyj, který až dosud působil jako šéf pozemních sil ukrajinské armády, se stal ve čtvrtek hlavním velitelem ukrajinských vojsk, když v čele generálního štábu nahradil generála Valerije Zalužného.

Prezident Volodymyr Zelenskyj, který o změně informoval, označil Syrského za velitele se zkušenostmi z úspěšné obrany Kyjeva na počátku války i z úspěšné předloňské protiofenzívy v Charkovské oblasti. Podle agentury AP je osmapadesátiletý Syrskyj od roku 2013 zapojený do snah přizpůsobit ukrajinskou armádu aliančním standardům.

Zalužnému udělil Zelenskyj vyznamenání Hrdina Ukrajiny, což vyplývá z pátečního prezidentského dekretu. Podle agentury Reuters je rozhodnutí udělit mu ukrajinské nejvyšší státní vyznamenání známkou snahy prezidentské kanceláře ukázat jednotu a respekt k populárnímu generálovi.

Ukrajinský prezident už ve čtvrtek Zalužnému děkoval za obranu země a za dosažená vítězství a navrhl mu, aby zůstal součástí týmu. Ukrajinští vojáci pod velením Zalužného do značné míry odolali ruské invazi a dobyli zpět i některá Rusy okupovaná území.

Zalužnyj je velice populární mezi Ukrajinci, řadovými vojáky a uznání sklízí i v zahraničí. Na konci loňského roku průzkumy veřejného mínění ukázaly, že Zalužnému důvěřovalo 92 procent Ukrajinců, což bylo výrazně více než Zelenského 77 procent.

Zatím nejsou data o reakci veřejnosti na jeho odvolání, ale mnoho Ukrajinců tento krok na sociálních sítích otevřeně kritizuje, podotkla agentura Reuters. Server Ukrajinska pravda upozornil, že Zelenskyj vyznamenání Hrdina Ukrajiny nyní udělil rovněž šéfovi vojenské rozvědky HUR Kyrylovi Budanovovi.

Ukrajinskou armádu povede Syrskyj, Zalužnyj skončil

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám