Hlavní obsah

Není třeba se bát pravdy. V současné podobě nemůže Rusko dál existovat, hlásí Podoljak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko už nemůže dále existovat ve své současné podobě a se současnými elitami. Na Twitteru to v úterý napsal poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak.

Foto: ČTK

Ukrajinský diplomat Mychajlo Podoljak.

Článek

„Není třeba se bát pravdy. Rusko v současné podobě a se současnými vládnoucími elitami nemůže dále existovat. Rusko musí prohrát, být potrestáno za zanedbávání mezinárodního práva a projít politickou transformací. Čím dříve to všichni pochopí, tím méně bude obětí…,“ napsal.

Podoljak je jedním ze zástupců ukrajinské strany pro vyjednávání s Ruskem. Po osobních únorových rozhovorech v Minsku se oba vyjednávací týmy sešly ještě v Istanbulu, kde si slíbily, že odvezou „domácí úkoly“ svým prezidentům.

Válka nesmí skončit „nějak“. Zelenskyj na summitu G20 představil desetibodový plán

Zahraniční

Poté, co vyšly najevo hrůzostrašné zločiny, kterých se ruští vojáci dopustili v Buči, Boroďance a podobně, se jednání v podstatě zastavila. V reakci na pokus o anexi části ukrajinského území pak Volodymyr Zelenskyj v říjnu dekretem zakázal vyjednávat s ruským vládcem Vladimirem Putinem s tím, že Ukrajina počká až na jeho nástupce.

Před zahájením agrese přitom Zelenskyj Putina vyzýval k osobním jednáním opakovaně ve snaze předejít konfliktu.

Aktuálně je pozice Ukrajiny taková, že je ochotna jednat o míru pod podmínkou, že Rusko stáhne veškerá vojska z jejího území.

Zelenskyj: S Putinem už jednat nebudeme, až s jeho nástupcem

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám