Hlavní obsah

Není jich neomezené množství. Putin spoléhá na to, že Ukrajině dojdou vojáci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Západ může podle ruského prezidenta Vladimira Putina neomezeně dodávat Ukrajině další zbraně a vojenské vybavení, ale mobilizované zálohy ukrajinských vojáků nejsou nekonečné. Putin to prohlásil po čtvrteční schůzce bezpečnostní rady Ruské federace. Na tuto strategii dle analytiků Putin spoléhá dlouhodobě.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Zdá se, že západní spojenci Ukrajiny se skutečně rozhodli bojovat proti Rusku až do posledního Ukrajince,“ uvedl šéf Kremlu podle agentury TASS. Ukrajina podle něj nemá neomezené množství lidského potenciálu.

Západní zpravodajské centrály potvrzují, že Putin se spoléhá na strategii dlouhodobé opotřebovávací války. Například podle pravidelné zprávy britského ministerstva obrany z letošního února Moskva věří, že „výhoda Ruska v populaci a zdrojích Ukrajinu nakonec vyčerpá“.

Naposledy Putin slova o ukrajinských omezených lidských zdrojích prohlásil v reakci na hlášení ministra obrany Sergeje Šojgua, že ukrajinská armáda během 16 dnů „aktivních bojových akcí“ utrpěla velké ztráty. To se prý projevilo útlumem její činnosti a tím, že se nyní přeskupuje.

Zelenskyj: Ukrajinský postup je pomalejší, než by bylo žádoucí. Válka ale není hollywoodský film

Zahraniční

Šojgu: Nevidíme ohrožení

Šojgu dále řekl, že ukrajinská armáda si bez ohledu na ztráty dosud uchovala dostatek sil pro vedení dalších útočných operací. To podle něj ale neovlivní průběh bojů, mimo jiné i proto, že dodávaná západní obrněná technika je starší generace. „Nevidíme ohrožení,“ konstatoval Šojgu.

Putin si je podle svých slov vědom, že jde o předběžné informace. „Nelze získat úplný obrázek o situaci na bojišti, ale celkově je to jasné,“ dodal šéf Kremlu.

Doplňovací potenciál ukrajinských sil podle něj ještě není vyčerpaný a strategické rezervy ještě nebyly nasazeny. „Je nutné to brát v úvahu při plánovaní dalších operací. Musíme vycházet z reality,“ vyzval Putin.

Prigožin nařkl armádu, že lže o protiofenzivě: Jednoho dne se probudíme a Krym bude ukrajinský

Zahraniční

Kolik má která strana rezervní armády a v jakém je stavu, nelze zcela dobře ověřit. Dle tvrzení ukrajinského bývalého generála Igora Romaněnka z poloviny června má Ukrajina k dispozici zhruba 80 až 85 procent rezerv, zatímco ruské invazní jednotky 30 až 40 procent.

Stejně jako nestačí technika bez lidských zdrojů, platí to i naopak. Kromě počtu vojáků připravených k nasazení v bojích záleží i na jejich výcviku a výzbroji, kterou budou mít k dispozici.

Víc vojáků na smlouvu už ani nepotřebujeme, hlásil Putinovi Šojgu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám