Hlavní obsah

Prigožin nařkl armádu, že lže o protiofenzivě: Jednoho dne se probudíme a Krym bude ukrajinský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin se znovu ostře obul do ruského ministerstva obrany. Ve čtyřminutovém audioposelství, které zveřejnila jeho tisková služba, obvinil armádu, že lže veřejnosti o průběhu ukrajinské protiofenzivy a zamlčuje ruské ztráty.

Foto: Yulia Morozova, Reuters

Šéf ruských žoldnéřů Jevgenij Prigožin

Článek

„Ukrajinská protiofenziva přináší velké ztráty a problémy, které se zamlčují, a Rusové o nich nic nevědí,“ hřímá Prigožin na nahrávce, která se šíří na sociálních sítích.

„Ztratili jsme celou řadu vesnic, mezi nimi Pjatyčatky (v Záporožské oblasti),“ uvedl.

Dále vyjmenoval, že Ukrajinci obsadili severní část Robotyne a obec Urožajne či vesnici Sadove nad Tokmakem. „To hovoří o tom, že nepříteli byly dány obrovské kusy země,“ prohlásil Prigožin s tím, že ruští vojáci nemají dostatek lidí, zbraní ani munice.

„Vojáci nemohou bojovat, když jednotce chybí 50 nebo 60 procent personálu, voják nemůže vydržet na linii sám tam, kde by měli být dva nebo tři,“ varoval Prigožin.

Velení ruské armády podle něj všechno toto zamlčuje i před ruským prezidentem Vladimirem Putinem. „V Moskvě předkládají pěkně vypadající zprávy a klamou nejvyššího velitele,“ tvrdí.

Osvobozeno od Rusů. Zvláštní zpravodajka Novinek z vesnic, kde už zavlála ukrajinská vlajka

Válka na Ukrajině

Ukrajinské jednotky se podle Prigožina už pokoušejí překročit řeku Dněpr, která tvoří přirozenou bariéru na frontové linii. Podle něj mají nyní Ukrajinci za cíl dosáhnout Moločného Lymanu (ústí řeky Moločnaja do Azovského moře), čímž by pravděpodobně rozdělili ruskou skupinu sil Záporoží na dvě části.

„Všechno se totálně zamlčuje a nepřítel se pohybuje směrem k Moločnému Lymanu,“ informuje Prigožin. V obci Hola Prystaň v Chersonské oblasti podle něj již nějakou dobu operují ukrajinské sabotážní skupiny a od čtvrtka prý i běžné vojenské síly.

„To vše je před všemi skrýváno. Jednoho dne se Rusko probudí a zjistí, že Krym byl odevzdán Ukrajině,“ řekl s tím, že dochází k přímé zradě zájmů Ruska. „Jestli to bude takhle pokračovat, zůstaneme bez toho nejdůležitějšího – bez Ruska,“ dodal.

Podkopat pozici Šojgua

Minulý týden Prigožin vzkázal ruskému ministrovi obrany Sergeji Šojguovi, že s ním nebude podepisovat žádné smlouvy. Reagoval na Šojguovo nařízení, podle nějž všechny dobrovolnické skupiny musí do konce června podepsat s ruskou armádou kontrakty, což má mít za cíl „zvýšit bojeschopnost a efektivnost ozbrojených sil“.

Podle poradce ukrajinského ministra vnitra Antona Heraščenka, který Prigožinovu čtvrteční nahrávku také sdílel na svém twitterovém účtu, hledá šéf Wagnerovců další způsoby, jak podkopat Šojguovu pozici.

„Tentokrát naznačuje, že (Šojgu) Putinovi poskytuje nepravdivé informace,“ komentoval to.

Víc vojáků na smlouvu už ani nepotřebujeme, hlásil Putinovi Šojgu

Evropa

Výběr článků

Načítám