Hlavní obsah

Nenecháme se odradit, vzkázal Mezinárodní trestní soud Moskvě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní trestní soud v Haagu (ICC) uvedl, že krok Ruska, které vydalo zatykač na hlavního prokurátora soudu Karima Khana, ho od dalšího úsilí o prosazení spravedlnosti neodradí.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo Mezinárodního trestního soudu v Haagu

Článek

Moskva zatykač vydala v reakci na to, že mezinárodní soud zařadil v březnu na seznam hledaných osob ruského prezidenta Vladimira Putina.

ICC nyní sdělil, že ruský krok je pokusem podkopat „zákonný mandát k zajištění odpovědnosti za nejzávažnější zločiny“.

Uvedl také, že zatykač vydaný ruskými úřady je „nepřípustný“ a nezabrání soudu v tom, aby pokračoval v naplňování jeho mandátu.

Rusko vydalo zatykač na hlavního prokurátora z Haagu. V odvetě za Putina

Válka na Ukrajině

Podezření z únosů dětí

Soud v Haagu v březnu zahájil stíhání Putina a také ruské zmocněnkyně pro práva dětí Mariji Lvovové-Bělovové kvůli únosům ukrajinských dětí z okupovaných území do Ruska.

Na oba ICC vydal zatykač a viní je ze zapojení do těchto nucených deportací. Do Ruska bylo podle ukrajinské platformy Diti vijny (Děti války) zavlečeno přes 19 tisíc dětí.

Podle Moskvy nemá mezinárodní zatykač na Putina význam, poněvadž Rusko pod jurisdikci ICC nespadá. V praxi ale zatykač znamená, že přes 120 zemí, které působnost soudu uznávají, má povinnost Putina zadržet, pokud by se ocitl na jejich území.

Jihoafrická republika prosí Putina, aby tam nejezdil: Museli bychom vás zatknout

Zahraniční

Otázky kolem dalších kauz

Někteří experti se ovšem pozastavují nad tím, s jakou rychlostí se Khan zaměřil na údajné ruské válečné zločiny na Ukrajině, zatímco vyšetření jiných kauz zůstává v nedohlednu.

Řeč je například o zastřelení loni v květnu reportérky televize al-Džazíra Šírín abú Aklahové izraelskými vojáky na okupovaném Západním břehu Jordánu.

Al Džazíra se na ICC s žádostí na vyšetření její smrti obrátila loni v prosinci, tribunál však zatím žádný krok v tomto smyslu nepodnikl.

Izraelští policisté napadli dav Palestinců nesoucích rakev zastřelené novinářky

Blízký a Střední východ

„(Khan) dal na srozuměnou, že nemá zájem pokračovat ve vyšetřování (smrti abú Aklahové),“ poznamenal William Schabas, profesor mezinárodního práva na Middlesexské universitě.

Podle něj se hlavní prokurátor „velmi jasně připojil k proaliančnímu a prozápadnímu postoji“ a veškerá energie tribunálu je „namířena tímto směrem“.

Dalším příkladem je otázka údajných zločinů spáchaných v Afghánistánu od roku 2003. 

Khan předloni krátce po zvolení do funkce oznámil, že bude vyšetřovat pouze zločiny spáchané Tálibánem a tzv. Islámským státem, a z vyšetřování vynechá možné zločiny ze strany jednotek USA (ty stejně jako Rusko ICC neuznávají).

„Vyšetřování se musí týkat vážných zločinů všech stran konfliktu, včetně amerických sil. Spravedlnost musí být zaručena i v případech, které se týkají těch nejmocnějších států,“ ohradila se Patricia Gossmanová z lidskoprávní organizace Human Rights Watch.

Reportéři bez hranic požadují vyšetření náletu na budovu médií v Gaze

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám