Hlavní obsah

Reportéři bez hranic požadují vyšetření náletu na budovu médií v Gaze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém/Gaza

Reportéři bez hranic (RSF) podali stížnost k Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) kvůli izraelskému bombardování budov v Pásmu Gazy, v nichž měly kanceláře různá média. Informovala o tom agentura AP, jejíž kancelář sídlila v domě vybombardovaném v sobotu. RSF žádá, aby ICC vyšetřil, zda tyto nálety nebyly válečnými zločiny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Z výškové budovy v Gaze, kde sídlila média, zbyly jen troskyVideo: Reuters

 
Článek

Podle RSF byly v za poslední týden v Pásmu Gazy zničeny kanceláře 23 zahraničních či místních médií. Tato mezinárodní nevládní organizace ve stížnosti k ICC uvedla, že izraelská armáda „záměrné cílí na mediální organizace a záměrně ničí jejich vybavení”. Tyto útoky podle RSF „snižují, či ničí, kapacitu médií informovat veřejnost”.

Izraelské letectvo v sobotu bombardovalo výškový dům v Pásmu Gazy, v němž byly kanceláře americké agentury AP a katarské televize Al-Džazíra. Izraelská armáda uvedla, že na budovu cílila proto, že ji využívalo i vojenské zpravodajské křídlo radikálního hnutí Hamás. To ovládá Pásmo Gazy a už týden ostřeluje izraelské území.

Foto: AP

BEZ KOMENTÁŘE: Po izraelském náletu na Gazu se zřítila výšková budova, kde sídlila světová média

Podle Asociace zahraničních novinářů (FPA) ale Izrael nepředložil důkazy, že by budovu skutečně využíval Hamás. Izraelská armáda před útokem kontaktovala lidi v budově, aby je informovala, že objekt bude do hodiny bombardovat. Lidé se tak z budovy stačili evakuovat. Nestačili však odnést všechno vybavení.

Děsivé záběry: Izraelské rakety srovnaly výškovou budovu se zemí

Blízký a Střední východ

Týden tvrdých bojů

Vzájemné ostřelování Izraele a Pásma Gazy trvá už týden, během něhož se také v řadě izraelských měst střetávají radikální skupiny Arabů a Židů. Tato eskalace izraelsko-palestinského konfliktu je nejhorší od roku 2014 a vyžádala si zatím na dvě stě obětí.

ICC letos v březnu oznámil, že bude vyšetřovat, zda se na palestinských územích staly válečné zločiny. Žádost podala před několika lety palestinská strana, předmětem vyšetřování mohou být činy Izraelců na okupovaném Západním břehu Jordánu a v Pásmu Gazy, ale i palestinských radikálů útočících na Izrael. Palestinská autonomie se k ICC připojila v roce 2015, Izrael ale ICC neuznává.

Reklama

Výběr článků

Načítám