Hlavní obsah

Izraelští policisté napadli dav Palestinců nesoucích rakev zastřelené novinářky

Jeruzalém

Izraelští policisté v jeruzalémské čtvrti Staré Město napadli dav, který nesl rakev zastřelené palestinské novinářky televize Al-Džazíra Širín abú Aklahové. Ta zemřela před dvěma dny, když byla zastřelena během natáčení reportáže o razii izraelských vojáků ve městě Džanín na okupovaném Západním břehu Jordánu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policisté v Jeruzalémě rozehnali dav nesoucí rakev se zastřelenou novinářkouVideo: Reuters

 
Článek

Útoku na dav se izraelské pořádkové služby dopustily nedaleko nemocnice sv. Josefa v menší městské čtvrti Šejk Džarach, kde sídlí převážně palestinská muslimská komunita.

Z videí je patrné, že policisté lidi bijí obušky, na některých záběrech do nich také kopou.

Pohřbu se zúčastnilo podle televize Al-Džazíra, pro kterou novinářka pracovala, několik tisíc Palestinců. Tělo Aklahové má být pochováno v pátek na hřbitově Mount Zion vedle jejích rodičů.

Podle neteře zastřelené novinářky Liny abú Aklahové se izraelské síly „nadále snaží umlčet“ rodinu její tety a přítomné Palestince, kteří se pohřbu zúčastnili.

„Ani pohřeb v naší zemi nemůže proběhnout poklidně. Cestou k nemocnici bylo bohužel několik izraelských stanovišť. Ukazuje to, že i když ji Izraelci zavraždili, stále se snaží umlčet a zastavit lidi, kteří jí přinášeli lásku a podporu a kteří uctili její odkaz,“ řekla Lina abú Aklahová.

Al-Džazíra a palestinské ministerstvo zdravotnictví uvedly, že novinářku zabily střely vypálené izraelskými vojáky. Izraelské ministerstvo obrany sdělilo, že záležitost důkladně vyšetří.

Zatím ale podle něj není možné určit, zda jsou za smrt novinářky zodpovědní izraelští vojáci, nebo palestinští ozbrojenci. Novinářka na sobě při natáčení měla vestu se zřetelně viditelným nápisem „Press“.

Izrael dokonce nabídl palestinské samosprávě společné vyšetřování, které ale předseda samosprávy Mahmúd Abbás odmítl. Za smrt Aklahové jsou podle něj plně zodpovědné izraelské úřady.

Při izraelské razii na Západním břehu zastřelili novinářku Al-Džazíry

Zahraniční

„Odmítli jsme společné vyšetřování s izraelskými úřady, protože spáchaly zločin, a proto jim nevěříme,“ řekl Abbás na pohřbu.

Dodal, že palestinská autonomie se okamžitě obrátí na Mezinárodní trestní soud, aby byli zločinci dopadeni.

Nezávislé vyšetření tragické události požadují Brusel i Washington, podle americké diplomacie k tomu má Izrael potřebné prostředky.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Palestinci nesoucí rakev zastřelené novinářky Širín abú Aklahové

Reklama

Výběr článků

Načítám