Hlavní obsah

Jihoafrická republika prosí Putina, aby tam nejezdil: Museli bychom vás zatknout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihoafrická republika se snaží přesvědčit ruského prezidenta Vladimira Putina, aby se neúčastnil srpnového hospodářského summitu zemí BRICS. Pokud by na akci přijel, tamní vláda by ho musela zatknout.

Foto: Sputnik, Reuters

Vladimir Putin

Článek

Vláda Jihoafrické republiky nyní vydala prohlášení, ve kterém varuje, že pokud by Putin dorazil v létě osobně na hospodářský summit BRICS, mohl by být zatčen. Informoval o tom jihoafrický deník Sunday Times.

Hospodářského summitu BRICS, který se bude konat v srpnu, se mají účastnit zástupci členských zemí tohoto uskupení, tedy Jihoafrické republiky, Ruska, Číny, Indie a Brazílie. Na ruského prezidenta je ale od poloviny března vydán mezinárodní zatykač a JAR spadá pod jurisdikci ICC (Mezinárodního trestního tribunálu).

Jihoafrická vláda nyní s Rusy projednává možnosti, jak se vyhnout sporům se západním mezinárodním společenstvím v souvislosti s nadcházející Putinovou návštěvou.

Putin už dostal pozvánku

Navazuje to na dřívější prohlášení premiéra provincie Západní Kapsko Alana Windeho, v němž kritizoval vládnoucí stranu Afrického národního kongresu (ANC) za to, že navzdory rozhodnutí ICC Putina pozvala. Dodal, že nařídí místní policii, aby ruského vůdce po příjezdu zadržela.

Nejmenovaný úředník listu Sunday Times řekl, že Jihoafrická republika jako signatář Římského statutu nemůže dovolit, aby Putin do země „přijel a nebyl zatčen“. Proto navrhuje, aby se ruský diktátor k jednání připojil prostřednictvím videospojení.

Prezidentskou kancelář provází v posledních dnech chaos a zmatečná komunikace. V úterý 25. dubna prezident Cyril Ramaphosa oznámil, že vláda rozhodla o vystoupení země z Mezinárodního trestního soudu (ICC) a nebude tak spadat pod jeho jurisdikci. O den později se prezidentská kancelář opravila a popřela své předchozí tvrzení s tím, že došlo k „chybné poznámce na tiskové konferenci“.

Mezinárodní trestní soud v Haagu vydal na ruského prezidenta Vladimira Putina 18. března letošního roku zatykač. Důvodem je obvinění z válečného zločinu nezákonné deportace ukrajinských dětí.

Jak nezatknout Putina. Jihoafrická republika má problém

Svět

Výběr článků

Načítám