Hlavní obsah

Německo posílí ochranu Ukrajinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poté, co se objevilo několik případů, kdy muži dávali pochybné nabídky ukrajinským uprchlicím, hodlá německá ministryně vnitra Nancy Faeserová zvýšit policejní přítomnost a zajistit tak jejich účinnější ochranu před obchodníky s lidmi a sexuálními delikventy.

Foto: Matthias Rietschel, Právo

Několik stovek ukrajinských uprchlíků před střediskem pomoci v Drážďanech.

Článek

„Každý, kdo se snaží zneužít těžké situace uprchlíků, by to měl vědět: Na takové činy budeme reagovat plnou silou zákona,“ řekla politička sociální demokracie (SPD) listu Bild am Sonntag. Dodala, že nikdo by neměl zneužívat utrpení uprchlíků. „Takové útoky jsou hluboce zavrženíhodné.“ Proto nařídila na nádražích masivní přítomnost policistů v uniformách i v civilu.„Všechny jsme upozornili na to, aby okamžitě hlásili jakékoli nebezpečí a zasáhli,“ dodala.

Do neděle spolková policie zaregistrovala už 207 742 válečných uprchlíků z Ukrajiny, protože ale neexistují žádné pevné hraniční kontroly, je podle spolkového ministerstva vnitra pravděpodobné, že tento počet bude ve skutečnosti mnohem vyšší.

Německo očekává více běženců než v roce 2015

Zahraniční

´V posledních dvou týdnech se opakovaně objevily případy, kdy muži nabízeli ukrajinským ženám přijíždějícím do Berlína pochybné ubytování nebo nocleh. „Spolková policie kontrolovala podezřelé a zakázala jim pobyt na stanici. Jednalo se o podezření na sexuální vykořisťování, nucenou prostituci nebo obchodování s lidmi,“ upřesnila televize Radio Berlin Brandenburg.

Na zneužití těžké situace uprchlíků budeme reagovat plnou silou zákona.
Nancy Faeserová, ministryně vnitra

Katrin Göringová-Eckardtová, místopředsedkyně Spolkového sněmu, požaduje, aby v zájmu rychlejší a lepší pomoci uprchlíkům z Ukrajiny vznikl meziresortní národní krizový tým v úřadu kancléře Olafa Scholze. Tam by měly být „vyjasněny všechny otázky, od ubytování, školní výuky, přes přístup k sociálním dávkám až po péči o děti,“ prohlásila politička Zelených pro deník Bild am Sonntag. Dodala, že je nutná koordinace, kde se všechny nitky spojují, včetně sladění mezi jednotlivými zeměmi. „Mnozí utečenci přišli o všechno a budou zde muset zůstat déle. Politici nyní musí rychle posílit státní struktury a zajistit účinnější pomoc,“ uzavřela.

Kdo to zaplatí?

Uprchlíci z Ukrajiny mají v Německu obecně nárok na ubytování, ošacení, stravu a zdravotní služby. I pro ně jsou otevřeny integrační kurzy. Spolková vláda a vlády jednotlivých států se zatím nedohodly, kdo ponese jakou část nákladů. Podrobnosti budou projednány až 7. dubna.

Na útěku už 10 milionů
Své domy již kvůli válce muselo opustit deset milionů lidí, což je čtvrtina ukrajinské populace, uvedl včera vysoký komisař OSN pro uprchlíky Filippo Grandi.
Jsou mezi nimi jak vnitřní uprchlíci, tak i lidé, kteří před boji a násilnostmi utekli do zahraničí.
Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) již dříve oznámil, že boje na Ukrajině po ruské invazi vyvolaly nejvážnější uprchlickou krizi v Evropě od II. světové války.
Zemi již podle UNHCR opustilo téměř 3,5 milionu lidí. Asi devadesát procent uprchlíků tvoří ženy a děti.
Jak uvedl Dětský fond OSN (UNICEF), dětí je mezi uprchlými Ukrajinci více než 1,5 milionu a riziko, že se stanou oběťmi obchodu s lidmi či vykořisťování, neustále narůstá.

Německá města a obce kritizují rozhodnutí konference premiérů jednotlivých spolkových zemí o péči o uprchlíky z Ukrajiny jako nedostatečné. „Vzhledem k velkému nasazení a obrovské solidaritě občanů v obcích očekáváme od spolkové vlády jasný závazek převzít financování ubytování, péče a integrace,“ řekl Gerd Landsberg, šéf Svazu měst a obcí, düsseldorfskému listu Rheinische Post.

Ukrajinští uprchlíci nebudou od pondělí potřebovat pracovní povolení

Domácí

Landsberg upozornil, že je také nutná podpora a zjednodušení postupů pro registraci a distribuci. „Rozhodnutí spolkové vlády i zemských kabinetů zatím tyto požadavky nesplňují. A to nás čekají herkulovské úkoly,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám