Hlavní obsah

Německé firmy mají problém s nahrazováním dovozu z Ruska a Ukrajiny

Německým průmyslovým a velkoobchodním firmám se jen s problémy daří nahrazovat dovoz zboží z Ruska a Ukrajiny. Některé označují přechod na nové dodavatele kvůli válce na Ukrajině za obtížný až nemožný. Vyplývá to z průzkumu, který na svém webu v úterý zveřejnil hospodářský institut Ifo.

Foto: Matthias Rietschel, Reuters

Pracovníci v závodu firmy Volkswagen v německém městě Cvikov.

Článek

Německé firmy mají podle vlastních vyjádření potíže nahradit dovoz z Ruska, Ukrajiny a Běloruska. Podle průzkumu Ifo se pouze 13,8 procenta průmyslových podniků, které se potýkaly s problémy s dodávkami z těchto zemí, dokázalo zcela přeorientovat na nové dodavatele.

„Změna zdrojů dodávek způsobuje bolest hlavy mnoha společnostem,“ řekl k výsledku průzkumu analytik Ifo Klaus Wohlrabe. „Dodavatelské řetězce a výrobní procesy, které jsou osvědčené po mnoho let, často nelze v krátké době reorganizovat,“ dodal.

V oblasti velkoobchodu pouze 7,4 procenta dotazovaných uvedlo, že je možné najít nové dovozní zdroje v krátkodobém horizontu. Čtyřicet dva procent předpokládá, že je to možné jen částečně, 16 procent označilo výměnu za ekonomicky nerozumnou a 17,3 procenta za nemožnou.

Německo podle Baerbockové podporuje unijní embargo na dovoz ruské ropy

Zahraniční

Mnoho společností pociťuje dopady konfliktu zprostředkovaně, protože z Ruska dovážejí jejich dodavatelé. „Často také panuje nejistota, zda a do jaké míry mohou být firmy dotčeny sankcemi,“ řekl Wohlrabe.

Rusko napadlo Ukrajinu 24. února. Západní státy a jejich partnerské země odpověděly sankcemi, včetně sankcí proti Bělorusku, které je spojencem Ruska. Státy EU nyní jednají o zpřísnění sankcí.

Německo je největší ekonomikou v Evropě a je na něm závislá řada českých firem. Berlín se přísnějším sankcím zprvu bránil a odmítal dodávat napadené Ukrajině zbraně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám