Hlavní obsah

Nápis „ДЕТИ“ před českými divadly připomněl ruské bombardování Mariupolu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik českých divadel se v úterý večer připojilo k symbolické akci a rozsvítilo světla pro Mariupol, jehož obyvatelé již řadu dní čelí obléhání, bombardování a ostřelování ze strany ruských okupantů. Jako připomínku bombardování divadla v Mariupolu, které sloužilo jako kryt, lidé vytvořili před divadly ze svíček nápis ДЕТИ (DĚTI). Právě jím bylo označeno i mariupolské divadlo, které bylo ruskými střelami zničeno.

Foto: David Taneček, ČTK

Nápis Děti vyvedený v azbuce před Klicperovým divadlem v Hradci Králové. Divadlo se připojilo k akci divadel Světlo pro Mariupol.

Článek

Na piazzetu Národního divadla v Praze přišel v úterý v podvečer i ukrajinský velvyslanec v České republice Jevhen Perebyjnis. V azbuce vyvedený nápis byl doplněn hastagem #save Mariupol.

V jihoukrajinském přístavním městě obleženém ruskými jednotkami je podle Kyjeva asi 100 tisíc obyvatel, kteří žijí v nelidských podmínkách za neustálého bombardování, bez jídla, vody či léků. Evakuaci humanitárními koridory komplikuje ruské ostřelování.

K akci se v úterý přidala i další divadla napříč Českou republikou. Připomněla útok na mariupolskou scénu z minulého týdne, pod níž se v krytu podle místních úřadů schovávalo přes 1000 lidí. Osud většiny z nich zůstává neznámý.

Před vybombardovaným divadlem byl obří nápis „Děti“. Rusové to ignorovali

Válka na Ukrajině

Zachránit se podařilo jen 130 osob. Možnou záchranu dalších znemožňují tvrdé boje, které ve městě probíhají.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Národní divadlo moravskoslezské se připojilo k akci pořádané iniciativou Stojíme za Ukrajinou - Světlo pro Mariupol.

Rusko cílení na civilisty odmítá, přibývají ale další a další svědectví o bezdůvodných útocích okupantů na civilní cíle.

Foto: Maxar Technologies, Reuters

Satelitní snímek se zřetelně viditelným nápisem Děti před budovou bombardovaného divadla v Mariupolu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám