Hlavní obsah

Na Kyjev se žene 64kilometrová ruská vojenská kolona

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Americký deník The New York Times v pondělí večer s odkazem na satelitní snímky uvedl, že se směrem ke Kyjevu blíží asi 64 kilometrů dlouhá ruská vojenská kolona. Vzdálena je několik desítek kilometrů od ukrajinské metropole.

Foto: Satellite Image (C)2022 Maxar Tec, Reuters

Satelitní snímek ruského konvoje severně od Kyjeva

Článek

Americká soukromá společnost Maxar, která disponuje satelitními snímky, uvedla, že na jihu Běloruska zaznamenala rozmístění dalších jednotek pěchoty a vrtulníků. To by potvrzovalo dřívější slova ukrajinské armády, že se do války chystá zapojit také Bělorusko.

Běloruští vojáci jsou podle ukrajinské armády na cestě k hranicím

Válka na Ukrajině

V konvoji jsou stovky obrněných vozů, tanků, vozidla pěchoty, samohybné dělostřelecké zbraně či cisterny s palivem, uvedl v pondělí deník The New York Times s odkazem na snímky. V některých místech jsou mezi vozidly mezery, jinde ale jedou i tři vozy vedle sebe. Zatím není jasné, zda je cílem kolony centrum Kyjeva, nebo zda se tyto síly mají podílet na obklíčení metropole, uvedl list.

Ruské útoky na dvě největší ukrajinská města Kyjev a Charkov pokračují i v noci na dnešek, uvedli ukrajinští činitelé. Podle charkovského starosty Ihora Těrechova vyhodili ruští vojáci do povětří trafostanice, což způsobilo problémy v dodávkách elektrické energie i vody.

V pondělí podle Těrechova zemřelo v Charkově 11 lidí a dalších 37 jich je zraněných.

„Situace v okolí Kyjeva zůstává napjatá. V Polesí (severozápadně od Kyjeva) se nepřítel nadále pokouší obnovit ofenzívu směrem k hlavnímu městu,“ uvádí se v prohlášení ukrajinského generálního štábu.

Bez boje se Rusům zatím podařilo ovládnout regiony, které dříve ovládali separatisté, tedy samozvané republiky v Doněcké a Luhanské oblasti.

Stejně jako ruským armádním silám na severu, ani těm, které se do invaze zapojily z Ruskem již dříve anektovaného Krymu, se zatím nepodařilo zabrat některé z větších strategických měst. Zatímco o Mariupol se stále bojuje, Oděsa podle dostupných informací zatím odolává bez větších problémů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám