Hlavní obsah

Na Krymu začíná přituhovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na Rusy anektovaném poloostrově Krym roste ozbrojený odpor civilního obyvatelstva vůči Moskvou dosazené samosprávě a dislokovaným ruským vojákům. S odkazem na tiskovou službu ukrajinské kontrarozvědky to v úterý napsal server Ukrajinska pravda.

Foto: Reuters

Policisté na Krymu

Článek

„Na území dočasně okupovaného Krymu roste konfrontace mezi okupačním kontingentem a proukrajinským civilním obyvatelstvem. Systematické se staly zejména útoky na vojenské cíle pomocí zápalných lahví. Organizátoři a vykonavatelé většiny z nich jsou civilisté, kteří podporují Ukrajinu,“ cituje ukrajinský web ze zprávy zpravodajců.

Šéf proruské správy města Michail Razvožajev v úterý uvedl, že ruské síly sestřelily dron u Sevastopolu. Bezpilotní stroj podle něj vybuchl v údolí za městem, kde posléze vzplála vegetace. O zranění lidí či materiálních škodách se Razvožajev nezmínil. Podle informací na sociálních sítích předtím obyvatelé Sevastopolu upozorňovali, že výbuch slyšeli.

Armáda je v pohotovosti

Situace na Krymu je podle ukrajinské rozvědky tak vážná, že byli ruští vojáci na Krymu uvedeni do stavu pohotovosti, aby bylo možné pachatele útoků snáz postihovat. Podezřelí jsou zatýkáni, propouštěni ze zaměstnání nebo prostě zmizí. To se prý týká zejména těch, kteří odmítli přijmout ruské občanství.

Letos v květnu ukrajinský web Censor.net informoval o případu šestnáctiletého mladíka, který v průzkumu veřejného mínění v Jaltě na okupovaném Krymu prohlásil, že se nebojí protiofenzivy ozbrojených sil Kyjeva a podporuje Ukrajinu. Tamní strážci zákona donutili chlapce, aby se na kameru omluvil.

Jsem pro Ukrajinu, dovolil si říct mladík na Krymu. Hned ho vypátrali a donutili k omluvě

Zahraniční

Zpravodajská služba poznamenává, že většina zadržených a zatčených jsou zástupci krymskotatarského lidu.

Rusko poloostrov Krym, kde má strategickou námořní základnu, anektovalo na základě zpochybňovaného a mezinárodním společenstvím neuznávaného referenda v roce 2014. Předtím jej vojensky obsadilo, což maskovalo za povstání nově zformované domobrany a odpor proti změnám po svržení proruského prezidenta Viktora Janukovyče.

Od té doby Moskva Krym považuje za své území, Ukrajinci ale opakovaně prohlásili, že poloostrov chtějí osvobodit a znovu začlenit.

Ukrajinci pokračovali v útocích na Krym

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám