Hlavní obsah

Jsem pro Ukrajinu, dovolil si říct mladík na Krymu. Hned ho vypátrali a donutili k omluvě

Rusové dopadli mladíka, který v průzkumu veřejného mínění v Jaltě na okupovaném Krymu prohlásil, že se nebojí protiofenzivy ozbrojených sil Kyjeva a podporuje Ukrajinu. Tamní strážci zákona donutili chlapce, aby se na kameru omluvil.

Foto: Telegram, Bez zdroje
Článek

O případu informoval ukrajinský web Censor.net s tím, že jde o šestnáctiletého studenta. V prvním videu, které se šířilo na sociální síti Telegram, chlapec kráčející ve dvojici s kamarádem odpovídal na otázku, zda se bojí ukrajinského protiútoku. „My podporujeme Ukrajinu,“ řekl a odkráčel pryč.

„Je jasné, že za pár dní, ne-li dnes, se objeví video z policejní stanice s ‚upřímnou omluvou‘, teenageři budou vyloučeni ze škol, budou zahájena trestní řízení proti jejich rodičům. Otázkou je, zda jsou takové represe v ‚upřímně proruském prostředí‘ nutné,“ glosoval záběr Mychajlo Podoljak, poradce šéfa kanceláře ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Krátce poté se na sociálních sítích skutečně objevilo další video, kde tentýž mladík stojí před vlajkou a znakem Ruska a vše bere zpět, upozornil ukrajinský web. „Uvědomil jsem si svou hloupost. Především se omlouvám občanům Ruské federace, omlouvám se Rusku a omlouvám se prezidentovi Ruské federace,“ říká chlapec.

Podoljak upozorňuje na to, že se ruské propagandě daří šířit falešný argument o tom, že obyvatelstvo Krymu je proruské, spontánní odpověď mladíka osloveného na ulici však podle něj ukazuje na opak.

Ukrajina podle všeho v příštích dnech chystá protiofenzivu proti invazním ruským silám. Cílem snažení Kyjeva je osvobodit všechna území zabraná Ruskem, a to včetně poloostrova Krym, který je součástí mezinárodně uznaných hranic Ukrajiny a Moskva ho vojensky uchvátila v roce 2014.

FSB hlásí, že na Krymu zadržela šest ukrajinských agentů, kteří prováděli a plánovali atentáty

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám