Hlavní obsah

Ukrajinci pokračovali v útocích na Krym

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ukrajina sváděla koncem týdne nejen tvrdé boje u obcí Robotyne a Staromajorske a jižně od Bachmutu, ale v posledních dvou dnech pokračovala i v útocích na Krym. Uvedl to Institut pro studium války. Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že v noci na neděli vyslali Ukrajinci na Krym 25 dronů.

Foto: Reuters

Saldo na jiném mostě v oblasti poškozeném ukrajinskou palbou

Článek

„Šestnáct ukrajinských dronů bylo zničeno palbou protivzdušné obrany. Devět dalších ukrajinských bezpilotních letounů bylo pomocí prostředků radioelektronického boje ovládnuto a aniž by dosáhly cíle, spadly v Černém moři a u mysu Tarchankut,“ oznámilo v neděli ruské ministerstvo obrany podle agentury Interfax.

Podle něj si útok nevyžádal žádné škody. Ministerstvo nesdělilo, jaké drony Ukrajinci nasadili.

Terčem útoku se v sobotu ráno stal opět Čonharský most na trati z Krymu do okupované části Chersonské oblasti, který byl zasažen už na konci června. Rusy dosazený správce oblasti Vladimir Saldo napsal na Telegramu, že Ukrajinci vypálili na Čonharský železniční most 12 střel s plochou dráhou letu Storm Shadow.

O explozích se zmínily i zprávy obyvatel na sociálních sítích. Neobjevily se však žádné záběry zásahu mostu nebo dalších škod, zmínil institut.

„Všechny rakety byly sestřeleny naší protivzdušnou obranou Na jednom místě úlomky drahých zahraničních zbraní, které Západ předal kyjevské klice pro ‚mírové účely‘, lehce poškodily hradlařskou budku a trolejové vedení. V době, kdy píšu tato slova, jsou škody již opraveny servisní četou,“ uvedl Saldo a zveřejnil i fotografii poničeného vedení u budky.

Okupační správce Sevastopolu Michail Razvožajev naopak přiznal páteční výbuchy v oblasti zálivu Kozačka u Sevastopolu. Uvedl, že souvisely s akcemi ruského námořnictva proti možným diverzním útokům ve vodě.

Ukrajinská Hlavní správa vojenské rozvědky HUR však sdělila, že sabotéři nastražili nálože v muničním skladu v Kozáckém zálivu u Sevastopolu. Místní obyvatelé zmiňovali, že došlo k explozi, po níž následovalo několik dalších.

„Kolem desáté večer 28. července slyšeli svědci z Kozáckého zálivu dva výbuchy a zvuky další detonace munice,“ uvedla ukrajinská rozvědka na svých stránkách s tím, že místo je využíváno jako sklad munice. Zveřejnila i záběry nočních explozí, které ale nelze geolokalizovat.

Ukrajinci zasáhli most na Krym, mohli použít britské střely Storm Shadow

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám