Hlavní obsah

Mírová jednání? Ukrajinci ať rozhodnou, kdy nastane správný čas, prohlásil šéf NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podmínky pro zahájení rozhovorů o ukončení války na Ukrajině podle šéfa NATO Jense Stoltenberga zatím nejsou. Upozornil ale, že těmi, kdo mají rozhodnout, že nastal čas vyjednávat o míru, jsou Ukrajinci.

Foto: Olivier Matthys, ČTK/AP

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

Článek

„Je na Ukrajincích, aby rozhodli, kdy je ten správný čas začít jednat a domluvit se na podmínkách,“ uvedl generální tajemník NATO na akci pořádané deníkem Financial Times.

Stoltenbergovo vyjádření přichází jen pár dní poté, co francouzský prezident Emmanuel Macron navrhl dát Rusku bezpečnostní záruky, aby mohla být válka na Ukrajině ukončena.

Ukrajina se na zahájení mírových jednání za daných okolností necítí. Na Twitteru o tom dal o víkendu vědět poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Nejdřív je podle něj třeba zbavit Rusko prezidenta Vladimira Putina a postavit ho a jeho lidi před soud.

Jediný příčetný. Moskva ocenila Macronův návrh na bezpečnostní záruky pro Rusko

Válka na Ukrajině

„Podmínky (pro rozhovory) nyní nejsou, protože Rusko neprojevilo žádné známky toho, že by se zapojilo do jednání, která by respektovala suverenitu a územní celistvost Ukrajiny,“ řekl a zopakoval známou mantru: „Většina válek, a s největší pravděpodobností i tato válka, skončí u jednacího stolu.“

Stoltenberg vyzval členy západní aliance, aby přes zimu pokračovali v dodávkách zbraní Kyjevu. Podle jeho názoru se Rusko snaží konflikt na nějakou dobu přerušit, aby mohlo na jaře příští roku spustit novou ofenzívu.

„To, co teď vidíme je, že se Rusko ve skutečnosti pokouší o jakési zmrazení této války, alespoň na krátkou dobu, aby se mohlo přeskupit, opravit vybavení, zotavit se a pokusit se zahájit větší ofenzívu na jaře příštího roku,“ řekl.

„Ukrajina má nyní momentum,“ řekl Stoltenberg s tím, že země NATO zvažují několik různých vojenských systémů, které by mohly Ukrajině poskytnout.

„Paradoxem je, že čím více si přejeme mírové, vyjednané řešení, které by zajistilo převahu Ukrajiny, tím naléhavěji musíme Ukrajině poskytnout vojenskou podporu,“ vysvětlil Stoltenberg.

USA by uvítaly dodání německých tanků na Ukrajinu. Nutit ale nikoho nebudou

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám