Hlavní obsah

MI6: Z Evropy už byla vyhoštěna půlka ruských špionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aspen

Od začátku války na Ukrajině už bylo vyhoštěno okolo 400 zpravodajců ruských tajných služeb působících v Evropě pod diplomatickým krytím. Na bezpečnostní konferenci v Aspenu to uvedl šéf britské rozvědky MI6 Richard Moore.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle něj vyhoštění takového počtu ruských agentů ze zemí kontinentální Evropy včetně Francie a Německa zásadně snížilo špionážní možnosti Kremlu.

Ruské jednotky spotřebovaly přes polovinu přesných střel, sahají po sovětských

Evropa

Západní zpravodajské služby od začátku války na Ukrajině vyvinuly „poměrně soustředěné” úsilí, aby narušily ruské špionážní sítě.

„V celé Evropě byla vyhoštěna zhruba polovina - podle posledních údajů asi 400 ruských zpravodajských důstojníků působících pod diplomatickým krytím,” řekl Moore. „To pravděpodobně snížilo Rusům jejich schopnost vykonávat špionážní činnost v Evropě asi o polovinu,” dodal.

Je to poprvé, co MI6 takto zveřejnila svůj odhad. Ačkoli počet 400 osob byl uváděn již dříve, až dosud nebylo jasné, že se jedná o polovinu všech ruských agentů ještě donedávna působících v Evropě.

Ruské útoky zůstávají izolované, jejich tempo se nezvýšilo

Válka na Ukrajině

Ruští špioni, stejně jako zpravodajští důstojníci téměř všech velkých zemí, obvykle předstírají, že pracují na velvyslanectví své země. Pouze hrstka dlouhodobých špionů - takzvaných ilegálů - předstírá, že jsou běžnými občany a působí mimo diplomatický rámec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám