Hlavní obsah

Lotyšsko nevydá víza Rusům, kteří utečou před mobilizací

Rusové, kteří se budou snažit utéct před mobilizací, kterou ve středu ráno vyhlásil prezident Vladimir Putin, nebudou mít v sousedním Lotyšsku nárok na humanitární ani jiné vízum. Na Twitteru to uvedl tamní ministr zahraničí Edgars Rinkēvičs. Vyhledávání výrazů „jak opustit Rusko“ a „odklad narukování“ se výrazně zvýšilo v průběhu úterý, kdy prokremelští separatisté na Ukrajině ohlásili vypsání referend za připojení k Ruské federaci.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Lotyšský ministr zahraničí Edgars Rinkevičs.

Článek

„Lotyšsko nebude z bezpečnostních důvodů vydávat humanitární ani jiná víza ruským občanům, kteří se vyhýbají mobilizaci, a nezmění ani omezení pro překračování hranic pro ruské občany se schengenskými vízy zavedená od 19. září,“ napsal na Twitteru šéf lotyšské diplomacie Edgars Rinkēvičs.

Reagoval tak na středeční projev ruského prezidenta Vladimira Putina, který oznámil částečnou mobilizaci. Týkat by se měla pouze záložníků, především „těch, kteří sloužili v ozbrojených silách, mají určité vojenské specializace a relevantní zkušenosti“. Před odesláním k jednotkám projdou povinným doplňkovým školením s přihlédnutím ke zkušenostem ze „speciální vojenské operace“, jak Kreml označuje válku na Ukrajině.

Narukovat by mělo asi 300 tisíc Rusů.

O tom, že Rusové přemýšlejí o útěku ze země, napověděla data z vyhledávače Google, a to už v průběhu úterka, tedy ještě před Putinovým projevem. „Podle Google Trends se vyhledávání útěku ze země stalo v Rusku velmi populární poté, co Kreml a jeho zástupci oznámili plány na anexi okupovaných území na Ukrajině,“ informoval deník Kyiv Independent.

Pobaltské státy plus Polsko od 19. září zakázaly vstup těm Rusům, kteří cestují z území Ruska nebo Běloruska a disponují takzvanými turistickými vízy. Výjimku mají pouze disidenti, žadatelé z humanitárních nebo rodinných důvodů a také řidiči kamionů působící v mezinárodní dopravě.

Neblufuju, varuje Putin

Putin částečnou mobilizaci vysvětlil tak, že je potřeba chránit „vlast, její suverenitu a územní celistvost“. Podle odborníků se tak připravuje na to, až okupovaná území v Doněcké, Luhanské, Chersonské a Záporožské oblasti příští týden v pseudoreferendech vyhlásí odtržení od Ukrajiny a připojení k Rusku. Poté bude Putin moci považovat jakýkoli útok na ně za útok na území Ruské federace.

V Rusku má narukovat až 300 tisíc rezervistů

Zahraniční

V projevu totiž pohrozil, že Rusko použije všechny prostředky, které má k dispozici. Jaderné zbraně explicitně nezmínil, podle serveru Ukrajinska pravda měl však na mysli právě ty. „Toto není bluf,“ uvedl Putin.

Podle českého ministerstva zahraničí eskaluje ruský vládce vyhlášením částečné mobilizace situaci.

„Tvrzení, že Rusko je ohroženo, je odpornou lží. Svět vidí, že Rusko napadlo sousední demokracii, která jen brání svou svobodu,“ napsal Černínský palác na Twitteru.

Reklama

Výběr článků

Načítám