Hlavní obsah

Lidé sami útočí na lživé zprávy

Aktivisté na sociálních sítích vyzývají, aby lidé proti dezinformacím bojovali aktivně sami a zmanipulované materiály nahlašovali na sociálních sítích. Hackeři založili webovou stránku, která využívá výkonu počítače k přetěžování některých propagandistických serverů formou tzv. DDoS útoků.

Foto: Foto PRÁVO – Aleš Honus

Počmáraná budova, ve které sídlil konzulát Ruské federace.

Článek

„Nechte otevřenou tuto stránku ve svém prohlížeči a váš prohlížeč bude opakovaně dotazovat weby ze seznamu níže. Pokud nás bude dost, weby přetížíme a tím je vlastně vypneme,“ stojí na stránkách. Po­dle odborníků jde sice o efektní způsob, jak takové weby blokovat, ale triviální. Větší webové servery jsou proti takovým útokům totiž zajištěné.

„Vzdorovat takovému typu útoku, jaký nabízejí tyto služby, je jednoduché,“ uvedl IT expert Michal Valášek a upozornil na možný právní následek takového konání. „Teoreticky by se dalo, vzhledem ke ,zlému úmyslu‘, uvažovat o nějaké formě právní odpovědnosti, ale to je extrémně nepravděpodobné,“ dodal.

Rusům jsme vyřadili špionážní satelity, jedou naslepo, hlásí Anonymous

Bezpečnost

Ruská federace ve své zemi blokuje zprávy o stavu na Ukrajině. Mnozí Češi se připojili k výzvě, jak dalším způsobem bojovat s její propagandou, a do veřejné databáze nejrůznějších známých míst v mapách Googlu vkládají vzkazy v ruštině popisující, co se tam během invaze skutečně děje.

Přidávají navíc fotografie i infografiky, aby se Rusové dověděli nezkreslený stav věcí. Tuto platformu totiž přímo Kreml neblokuje.

Informace o průběhu války na Ukrajině pro ruské čtenáře, které jim kremelská propaganda upírá, přinášejí i Novinky ve speciální rubrice v ruském jazyce.

Reklama

Výběr článků

Načítám