Hlavní obsah

Kupují překližky, budují kryty. Rusové v pohraničí se chystají na válku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bělgorod

Válka by se mohla dostat i na ruské území, domnívají se někteří obyvatelé města Bělgorod, které se nachází u jižních hranic s Ukrajinou. Mnozí se proto na tuto eventualitu připravují. Shánějí překližky, budují kryty, odvážejí své blízké. Už v minulosti prchaly z města kvůli obávám z útoku Ukrajinců tisíce Rusů. V Bělgorodu sbíral aktuální svědectví místních obyvatel reportér deníku The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V posledních týdnech Ukrajinci pokračují v ofenzivě na severovýchodě své země a do Bělgorodu vzdáleného asi 80 kilometrů od Charkova podle zpráv deníku The Guardian proudí uprchlíci i část ustupujících ruských vojáků.

Často je navíc slyšet burácení protivzdušné obrany.

Obyvatelé města se sice navenek drží optimismu, přípravy ale raději nezanedbávají. „Nikdo nečeká, že to sem přijde, ale musíme být připravení,“ sdělil Oleg, majitel restaurace, který nedávno koupil překližkové desky na překrytí oken svého podniku.

Spolumajitel restaurace Denis si na dvorku postavil bombový kryt a raději odvezl svou matku z Rusy okupovaného města na východě Ukrajiny. I on si myslí, že napětí nakonec ustane, ale zároveň chce přijmout opatření pro případ nejhoršího.

„Cítíte válku tak jako v žádných jiných městech. Slyšíte ji,“ poznamenal bělgorodský právník Andrej Borzich. Podle něj v každém případě došlo k taktickým chybám a Ukrajinci jsou při ofenzivě úspěšní zejména díky západní pomoci.

Jak se to ksakru stalo?

Na čtyři stovky vojáků národní gardy podle britského reportéra Andrewa Rotha pomáhaly s upevňováním pozic hraniční stráže města.

Podle přítomného opozičního aktivisty mezi vojáky panovala chmurná nálada – Ukrajinci jsou totiž desítky kilometrů za hranicemi, kde v minulých týdnech zahnali ruské okupanty a dobyli zpět přes osm tisíc kilometrů čtverečních svého území.

„Jak se to ksakru stalo?“ divili se členové hraniční stráže podle dvou zdrojů reportéra Rotha.

Tři ruští vojáci z Jižní Osetie se potulovali bělgorodskými ulicemi v poněkud zanedbaném stavu. Od února prý bojovali na Ukrajině jako součást invazních vojsk. Minulý týden dostali rozkaz opustit vesnici severně od Charkova a prchnout zpátky do Ruska.

Rusko prohrává hlavně kvůli slabému výcviku a velení založenému na strachu

Válka na Ukrajině

„Co říct? Rozkaz je rozkaz, neměli jsme na vybranou,“ řekl reportérovi jeden z vojáků označený písmenem Z, nechvalně známým symbolem ruské invaze.

Okupanti netuší, kam se je velitelé chystají poslat, ale předpokládají, že zpátky na jih, kde budou podle svých slov bránit hranici.

Na hlavním tržišti v Bělgorodu si prý v posledních dnech ruští okupanti dělají zásoby, podle čehož lze soudit, že předpokládají pokračování války v dalších měsících.

„Každý den přicházejí desítky kluků, je jich tady (od začátku ukrajinské ofenzivy) hodně,“ pověděla britskému novináři trhovkyně Marina.

„Všichni mají zachmuřené pohledy. Je to teď napjatější,“ dodala s tím, že nechápe, proč musí vůbec zásoby na trzích kupovat, když by je měli mít.

Ukrajina pokračuje v ofenzivě, Rusové další útok nemusejí ustát

Zahraniční

Kyjev však nikdy neuvedl, že by chtěl zaútočit na ruské území, a v současnosti se soustředí na osvobozování měst na severovýchodě.

Podle zpráv britské rozvědky ukrajinská ofenziva nadále úspěšně pokračuje a Rusové se zaměřují na obranu zásobovací trasy mezi řekou Oskil a městem Svatove proudící právě z Bělgorodské oblasti.

V sobotu se také podle zpráv ukrajinského generálního štábu Rusové pokoušeli o ofenzivu v Doněcké oblasti, ale bez výsledku.

Reklama

Výběr článků

Načítám