Hlavní obsah

Zeman 7. března vyznamenání předá. Politici váhají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavnostní ceremoniál předávání státních vyznamenání ve Vladislavském sále Pražského hradu, který se obvykle koná 28. října a kvůli covidu byl už dvakrát přeložen, se odehraje v pondělí 7. března. Potřetí se odkládat nebude ani kvůli válce na Ukrajině. Právu konání akce potvrdil mluvčí Jiří Ovčáček, podrobnosti k ceremoniálu Hrad oznámí ve středu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman ve Vladislavském sále Pražského hradu 28. října 2017 při udílení státních vyznamenání.

Článek

Nejvyšší ocenění má dostat 37 osobností vyznamenaných za rok 2020 a 28 lidí, kterým se Zeman rozhodl udělit řády a medaile loni. Mezi nimi jsou například in memoriam zpěvák Karel Gott a podnikatel Petr Kellner, bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula, kosmonaut Vladimír Remek či herečka Jiřina Bohdalová.

Původně vyznamenanému předsedovi Ústavního soudu Pavlu Rychetskému nakonec Zeman Řád T. G. Masaryka první třídy neudělil kvůli zásahu Ústavního soudu, který zrušil několik částí volebního zákona během kampaně a podle prezidenta Česko poškodil.

Hrad v den předávání vyznamenání vyjádří solidaritu s Ukrajinou

Domácí

V seznamu je i psychiatr Jan Cimický, který už oznámil, že medaili nepřevezme kvůli mnohočetnému obvinění ze sexuálního obtěžování.

Babiš bez pozvánky?

Většina politiků je ale na vážkách, jestli na ceremoniál vůbec jít, některým dosud nepřišlo pozvání. „Nemám pozvánku,“ napsal Právu expre­miér a předseda ANO Andrej Babiš.

„Sám nevím, jestli mi pozvánka přišla, ale nevím, jestli je teď čas na velké ceremonie. Uvidíme, jak se bude vyvíjet situace na Ukrajině,“ řekl Právu šéf klubu ODS Marek Benda.

Účast premiéra Petra Fialy (ODS) Právu potvrdil mluvčí vlády Václav Smolka. Naopak senátorka za ODS Miroslava Němcová, která je k Zemanovi kritická, se akce určitě nezúčastní.

„Už před pár lety jsem pozvánku písemně odmítla a od té doby mi už nikdy nepřišla. Ale i kdybych ji měla, tak tam nejdu,“ řekla Právu Němcová.

„Pozvánku jsem dostal, ale zatím nevím, zda to vyjde,“ sdělil Právu předseda pirátských poslanců Jakub Michálek. Také šéf klubu lidovců Marek Výborný Právu řekl, že pozvánku zatím neobdržel.

Přiznání omylu nestačí. Omluvte se a abdikujte, vyzvali Zemana expolitici

Domácí

Europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil rovněž řekl, že o pozvání zatím neví. „Spíš bych se ale zdržel. Prezident Zeman mě svým postojem k Ukrajině v posledních dnech mile překvapil, ale i když je dobře, že prozřel, těžko zapomenout na jeho činy v posledních letech, kdy se choval jako agent Vladimira Putina,“ poznamenal.

Na ceremoniál se chystá předseda SPD Tomio Okamura. „Pozvánku mám. Půjdu, chodím každý rok,“ řekl Právu.

Reklama

Výběr článků

Načítám