Hlavní obsah

Kremelským propagandistům došlo, že Rusko nic nevyrábí. Co budeme řídit, jak budeme volat? vztekal se moderátor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský propagandista a poslanec Jevgenij Popov se ve svém pořadu 60 minut ve státní televizi ve středu poněkud rozvášnil. Naštvaly ho výzvy části takzvaných odborníků, kteří vyzývají Moskvu ke znárodnění západních aktiv. K úžasu přítomných kolegů přiznal, že se Rusko bez dovozu západní techniky neobejde, protože samo prakticky nic nevyrábí.

Foto: Profimedia.cz

Ruský moderátor a poslanec Jevgenij Popov

Článek

Výhrůžky místopředsedy ruské Rady bezpečnosti Dmitrije Medvěděva, že začne zabavovat peníze a majetek soukromých investorů ze zemí, které podpořily rezoluci Valného shromáždění OSN o reparacích Ukrajině, už byly natolik přitažené za vlasy, že se proti nim ohradili i přední ruští propagandisté státní televize První kanál.

Zejména myšlenku takzvaného „znárodnění“ majetku občanů západních zemí, která se řadě předních ruských politiků a expertů líbí, ve středečním díle pořadu 60 minut zkritizoval moderátor a poslanec Jevgenij Popov.

„Říkáte znárodněme, vezměme Němcům všechno hned. Naše (vlaky) Sapsan se zítra zastaví. Na čem budeme jezdit? Na drezínách? Nemáme na čem jezdit, měli bychom to prostě přiznat. Samozřejmě je snadné postavit se na obrněný vůz a říct: znárodníme všechno. Pojďme na to. Ale čím budeme jezdit? Čím budeme telefonovat? Co budeme dělat? Ano, máme všechno ze Západu,“ pustil se Popov se řetězu, zatímco se na tváři jeho manželky a spolumoderátorky Olgy Skabajevové vystřídala škála emocí od úžasu po ironický úsměv.

Popov dokonce vyzývá k tomu, ať jsou k zodpovědnosti hnáni ti, kteří tuto situaci způsobili, ale zdůraznil, že se kvůli tomu „neobjeví ani nový Sapsan, ani letadlo“, cituje moderátora ukrajinský web dialog.ua.

Masivní údery Rusko vyčerpávají, tenčí se mu zásoby řízených střel, tvrdí britská rozvědka

Zahraniční

„Ano, máme všechno západní. Teď můžeme všechno znárodnit a co uděláme druhý den? Jednoduchá otázka, na kterou neexistuje odpověď,“ dodal Popov.

Část z Popovova emotivního vystoupení sdílel na Twitteru poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko, který k příspěvku napsal: „To jste chtěli zabíjet lidi a současně používat západní technologie a užívat si na dovolených v Evropě?“

Uživatelé na Twitteru mu obratem připomněli nedávné video ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova, které natočil v tričku umělce Jeana-Michela Basquiata, jehož život i umění reprezentují vše, co Rusko považuje za důkaz dekadence Západu. Levou ruku mu zdobily chytré hodinky americké značky Apple.

Rusové přepnuli válku na písničky

Otázkou ovšem je, zda se „prozření“ ruského propagandisty dostane k ruskému lidu. Jak vyplývá z dat Mediascope, od stažení vojsk z Chersonu přestali Rusové sledovat tyto „diskusní“ pořady tak jako dříve. Poprvé od začátku invaze na Ukrajinu z první desítky nejsledovanějších pořadů vypadl jak pořad 60 minut, tak kdysi oblíbený Večer s Vladimirem Solovjovem.

Lavrov zveřejnil své fotky v tričku, které reprezentuje vše, proti čemu se Rusko vymezuje

Koktejl

V první desítce nejoblíbenějších pořadů skončily také všechny ostatní pořady Prvního kanálu. Jejich místo zaujaly zábavní pořady „Pojďte všichni společně!“, „Ahoj, Andreji!“ a „Písničky od srdce“.

Podle agentury Bloomberg se v říjnu uskutečnily minimálně dvě schůzky za zavřenými dveřmi mezi ruským prezidentem Vladimirem Putinem a ruskými válečnými zpravodaji, na nichž jim umožnil reportovat o některých válečných neúspěších. Kreml rozhodl, že příliš růžový obraz války, která vstupuje do svého devátého měsíce, by mohl u lidí podkopat důvěru. Rusové ale zřejmě nechtějí slyšet, že se jejich vojákům nedaří, protože právě od té chvíle se sledovanost válečných pořadů snížila.

Za smrt Poláků je odpovědné Rusko, prohlásila Černochová

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám