Hlavní obsah

Za smrt Poláků je odpovědné Rusko, prohlásila Černochová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle šéfky resortu obrany Jany Černochové (ODS) je za smrt dvou Poláků zodpovědné Rusko. Žádné rakety by totiž nelétaly, pokud by Rusko nenapadlo Ukrajinu. Podle posledních informací vyslala střely patrně Ukrajina, která se snažila zasáhnout ruskou střelu.

Foto: Petr Horník, Právo

Schůze Sněmovny. Na snímku ministryně obrany Jana Černochová (ODS)

Článek

„Za smrt dvou Poláků je odpovědné Rusko. Pokud by nenapadlo Ukrajinu, žádné rakety by nelétaly,“ uvedla Černochová na plénu dolní komory.

Reakce českých politiků na dopad raket do Polska

Domácí

Slovy reagovala na exministra obrany Lubomíra Metnara (ANO). Ten ve Sněmovně poukázal na to, že ministryně Černochová napsala v úterý na Twitter, že šlo „prokázaně“ o ruské rakety.

„Soudě podle vyjádření členů vlády, to vypadá jako byste měli informací více, a to i zcela jiné, než zaznívají ve veřejném prostoru,“ prohlásil Metnar na plénu Sněmovny.

Současně proto navrhl, aby poslanci řešili na své středeční schůzi právě úterní útok na Polsko. Prosazoval zařazení bodu s názvem „informace vlády o událostech v Polsku a související komunikace vlády“.

„Důsledek je vždy stejný, to jsou dva mrtví obyvatelé Polska. Od vlády bych ale očekával profesionální přístup. Jakkoli vypuštěná dezinformace může nahrávat ruské propagandě,“ zdůraznil také Metnar. A vzápětí úterní útok na plénu odsoudil.

Stanjura: Klíčové bylo vyjádření premiéra

Na Metnarovy výtky ve Sněmovně reagoval i šéf státní kasy Zbyněk Stanjura (ODS). Za klíčové označil vyjádření premiéra Petra Fialy (ODS). Ten večer na sociální sítě uvedl, že by se jednalo o eskalaci situaci ze strany Ruska, pokud by se prokázalo, že rakety byly ruské.

Metnarovi se bod na jednání Sněmovny ve středu zařadit nepodařilo, odmítli to koaliční poslanci. Jako důvod Stanjura uvedl, že o události ještě nejednala ani vláda. Její schůze je naplánovaná totiž až na středeční odpoledne.

„Nebude ale problém, když najdeme jiný termín,“ naznačil Stanjura.

Výbuch v Polsku podle předběžných zjištění NATO i vyjádření Bílého domu zřejmě způsobila střela ukrajinské protivzdušné obrany namířená proti ruské raketě. V úterý se mluvilo o ruské raketě či o „raketě ruské výroby“. Do Polska pravděpodobně dopadla střela S-300, která se vyráběla v Rusku a ve výzbroji ji mají obě armády.

Při incidentu na východě Polska zemřeli dva lidé.

Rusové používají střely S-300 i proti pozemním cílům

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám