Hlavní obsah

Lavrov zveřejnil své fotky v tričku, které reprezentuje vše, proti čemu se Rusko vymezuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aby vyvrátil zprávy o své hospitalizaci, nechal se ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov vyfotit na hotelu pouze v tričku a šortkách, jak se v pořádku připravuje na nadcházející summit G20. Internet si ale nemohl nevšimnout, že tričko je opatřeno jménem umělce Jeana-Michela Basquiata, jehož život i umění reprezentují vše, co Rusko považuje za důkaz dekadence Západu.

Sergej Lavrov a jeho tričkoVideo: AP

 
Článek

Jean-Michel Basquiat se na konci 70. let proslavil jako autor graffiti, v 80. letech se coby undergroundový umělec proslavil jako neoexpresionista, který vycházel z tvorby například Andyho Warhola.

Sám se považoval za sociálního komentátora. Jeho tvorba byla zaměřena antirasisticky a bojoval za práva utlačovaných menšin (včetně těch sexuálních). Trpěl však paranoiou a stal se závislým na kokainu a heroinu. Zemřel na předávkování v roce 1988 ve věku pouhých 27 let.

Jeho umělecká značka ale žije dál. Spravují ji Basquiatovy dvě mladší sestry. V rámci produktu si lze zakoupit trička s umělcovým jménem a symbolem, který je s jeho tvorbou neodmyslitelně spojen – trojrohou korunou.

Ať soupeření nepřeroste v jaderný konflikt, shodl se Biden s čínským prezidentem

Zahraniční

Těžko říci, zda Sergej Lavrov má ponětí, kdo Basquiat byl. Jde však o velmi vzdělaného diplomata se širokým přehledem. Na internetu každopádně jeho outfit vyvolal pobavení.

Zejména, když si uživatelé sociálních sítí povšimli, že je tričko modro-žluté barvy a koruna nápadně připomíná ukrajinský Tryzub – tedy trojzubec, který je znakem Ruskem napadené země.

„Lavrov jasně změnil strany,“ podotýká s nadsázkou jeden z uživatelů na Twitteru. Další ho v reakci připodobňuje k zesnulé královně Alžbětě II., která svým pečlivě vybíraným oblečením naznačovala své názory.

Lavrov byl po příletu na Bali v nemocnici

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám