Hlavní obsah

Křeček zkritizoval Zelenského, sklidil kritiku a příspěvek smazal

Právo, špf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ombudsman Stanislav Křeček se v sobotu na sociálních sítích pustil do ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, který ve svém televizním projevu vyčetl Severoatlantické alianci, že nedělá pro záchranu Ukrajiny dost.

Foto: Milan Malíček, Právo

Veřejný ochránce práv Stanislav Křeček

Článek

Zelenskyj kritizoval zejména to, že NATO odmítá zavést bezletovou zónu nad Ukrajinou, a nese tak podle něj nepřímo část viny za další oběti. „Pomáháme, jak můžeme, na úkor vlastních občanů, a ještě se máme nechat urážet? Přestává se mi to líbit...“ vyčetl mu Křeček na Facebooku. Na příspěvek upozornily Seznam Zprávy.

Ombudsman ho pod vlnou kritiky, která přišla nejen od členů vlády, ale i jeho zástupkyně Moniky Šimůnkové, následně smazal.

„Nemám žádný důvod vzbuzovat zde orgie nenávisti z obou stran, a tak jsem odstranil vyjádření svých pochybností nad tím, zda má kdokoliv právo vytýkat nám zbabělost,“ napsal Křeček později.

V dřívějších prohlášeních Křeček podpořil pomoc ukrajinským uprchlíkům a varoval před vykořisťováním příchozích a omezováním Rusů, kteří žijí v Česku.

„Trafika minulé vlády“

„Neexistuje žádné ‚my, nebo Ukrajinci‘. Pomoc Ukrajině je v této chvíli samozřejmostí,“ reagoval na Twitteru ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Vláda podle něj myslí i na české občany, na které situace dopadá. „Pan Křeček i pan Babiš ale musí pochopit, že Ukrajinci bojují i za naši svobodu, a přestat vykopávat umělé příkopy,“ dodal Rakušan.

Rakušan: V Česku je podle odhadů už zhruba 100 tisíc uprchlíků z Ukrajiny

Válka na Ukrajině

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) včera na Primě zdůraznil, že se chystají ekonomická opatření na pomoc českým občanům. Například pokud jde o rychle rostoucí ceny pohonných hmot. To, že ukrajinskému prezidentovi v současné náročné situaci „tečou nervy“, je podle ministra pochopitelné.

„Toto vyjádření (ombudsmana) je naprosto mimo. Pan prezident Zelenskyj ukazuje svým osobním příkladem, že je ochráncem práv lidí v jeho zemi – a ty osobně brání. Pan Křeček zjevně nechápe kontext, je v pozici, ve které nikdy neměl být. Bohužel minulá vládní koalice mu to dala jako trafiku,“ napsal na Twitteru Jurečka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám