Hlavní obsah

Koruna se se vrátila k úrovním před ruskou invazí na Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká koruna se ve čtvrtek vrátila k 24,60 Kč/EUR, tedy úrovním, kde se nacházela před začátkem ruské invaze na Ukrajinu. Řekl to analytik společnosti XTB Štěpán Hájek. Od začátku ruské invaze byla podle něj koruna pod tlakem kvůli horšící se situaci v regionu a s tím spojeným odlivem zahraničního kapitálu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Konflikt sice nadále přetrvává, ale situace na finančních trzích se po úvodním šoku výrazně uklidnila a koruna znovu posiluje. Částečně se pod posílením koruny podepsaly devizové intervence ČNB, avšak podařilo se zpevnit i dalším regionálním měnám, jako je polský zlotý nebo maďarský forint," uvedl Hájek.

Během čtvrtečního obchodování koruna své dosavadní zisky mírně odepisuje, ale stále dokázala na páru s eurem posílit z letošního minima na 25,93 Kč/EUR o 4,78 procenta na 24,69 Kč/EUR. K americkému dolaru koruna dokázala ze své letošní nejslabší úrovně na 23,91 Kč/USD posílit o 6,61 procenta na 22,33 Kč/USD.

"U rizikových aktiv, mezi které česká koruna patří, můžeme sledovat od minulého týdne pokračování v pozitivní náladě, což by mělo dále podporovat i posílení koruny. Ta má vedle intervencí v zádech také jedny z nejvyšší úrokových sazeb v regionu," upozornil Hájek.

ČNB zakročila proti slábnoucí koruně

Válka na Ukrajině

Trhy však podle něj zůstávají poměrně rozkolísané a riziko déletrvajícího válečného konfliktu může korunu dostávat znovu pod tlak. Prostor pro posílení koruny vidí Hájek na páru s eurem v krátkodobém horizontu k 25,50 Kč/EUR, zatímco vůči dolaru by mohla koruna dále posilovat směrem k 22 Kč/USD.

Reklama

Výběr článků

Načítám