Hlavní obsah

Končíme s vámi. Litva už z Ruska neodebírá ropu, plyn ani elektřinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vilnius

Od neděle přestala Litva odebírat ruskou ropu, plyn a elektřinu. Ministr energetiky Dainius Kreivys uvedl, že není možné nadále financovat ruskou válku na Ukrajině. Ruský rozpočet kvůli sankcím nyní spoléhá na prodej elektřiny a fosilních paliv výrazně více než minulý rok.

Foto: Profimedia.cz

Litevský ministr energetiky Dainius Kreivys

Článek

„Nejenomže to je mimořádně důležitý milník na cestě Litvy k energetické nezávislosti, ale je to rovněž výraz naší solidarity s bojující Ukrajinou, protože nemůžeme dovolit, aby naše peníze financovaly ruskou válečnou mašinerii,” prohlásil ministr Kreivys.

Energetická nezávislost na Rusku platí od neděle. Litva nyní spoléhá na místní výrobou a dovoz prostřednictvím stávajícího propojení se Švédskem, Polskem a Lotyšskem. Ceny elektřiny by se výrazně zvýšit neměly.

Na prodeji ropy a plynu Rusové závisí více než kdy jindy

Úplné energetické nezávislosti dosáhne Litva až úspěšně zrealizuje „projekt synchronizace”, uspokojí své potřeby elektřiny prostřednictvím místní výroby zelené energie a stane se vývozcem elektřiny, dodal Kreivys.

Jak upozorňuje analytik Janis Kluge z německého Institutu pro mezinárodní a bezpečnostní otázky, s poklesem ruské ekonomiky roste význam ropy a plynu pro tamní státní rozpočet. „Příjmy z energetiky nyní tvoří 63 procent federálních příjmů, zatímco v dubnu 2021 to bylo 40 procent,” uvedl na Twitteru.

Rusko splnilo hrozbu. Přestalo dodávat Finsku plyn

Evropa

Ruská média dávají litevské oznámení do přímé souvislosti s rozhodnutím evropské burzy Nord Pool ukončit obchodování s ruskou společností Inter RAO, přičemž toto rozhodnutí platí od neděle. Mluvčí ruské společnosti vysvětlil konec obchodování rizikem, že nebude možné za ruskou elektřinu zaplatit.

Reklama

Výběr článků

Načítám