Hlavní obsah

Kapacity se tenčí. Praha ubytovává uprchlíky, kde se dá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Praze, Středočeském či Jihomoravském kraji už docházejí kapacity pro uprchlíky, kteří utíkají z Ruskem napadené Ukrajiny, stát proto začíná migranty z nejvíce zatížených regionů přesouvat tam, kde kapacity ještě jsou. Pražské městské části se zároveň snaží chystat kapacity další, třeba v tělocvičnách. Novinky natáčely s uprchlíky, kteří našli provizorní bydlení v budově bývalé radnice v Praze 12.

Praha hledá ubytování pro uprchlíky kde se dá, vzniklo i v budově bývalé radniceVideo: Novinky

 
Článek

Náročnou cestu za sebou má mladá Karina, která utekla z východoukrajinského Charkova. Nejtěžší podle ní bylo dostat se z města, jelikož bylo pod neustálým ostřelováním.

„Za odvoz z města jsem musela zaplatit sumu v hodnotě měsíčního platu, dostala jsem se do dalšího města, odkud jsem cestovala vlakem až k hranicím. Trvalo mi tři dny se dostat sem,“ popsala.

Cestu absolvovala sama, doma musela nechat svoji rodinu včetně matky, která je vážně nemocná. „Jsem s nimi v kontaktu, ale někdy vypadává mobilní připojení, takže v těch chvílích nevím, jestli jsou v pořádku. Netuším, jestli jejich dům například nezasáhla bomba,“ popsala se slzami v očích.

Vděčná je za pomoc, kterou tady našla. „Přistupují tu ke mně, jako bych byla přítel nebo host, a ne uprchlík. Když jsem se na hranicích na Slovensku šíleně rozbrečela, pomohl mi jeden policista. Objal mě a řekl, že všechno bude v pořádku. Já jsem mu za to moc vděčná. Sice neznám jeho jméno, ale budu si ho pamatovat po zbytek života,“ dodala.

Praze došlo ubytování, první uprchlíci přenocují v tělocvičně

Domácí

Ministr vnitra Vít Rakušan uvedl, že v současné době vláda počítá s tím, že je v Česku zhruba 250 000 uprchlíků a asi 100 000 příchozích si bylo ubytování schopno zajistit samo a pro asi 150 000 ho musí zajistit stát. V Praze by mělo jít o 27 tisíc lidí.

V Praze podle čísel ministerstva v souvislosti s válkou na Ukrajině pobyt nahlásilo přes 41 000 ukrajinských uprchlíků, nejvíce zatím v Praze 4, 10 a 5. Jak vyplývá ze statistik ministerstva vnitra, ve čtvrté městské části jich bylo ke středě hlášeno 3876, v desáté 3554 a v páté 3370. Mezi dvěma a třemi tisíci běženců se zaregistrovalo v Praze 8, 3, 6, 9 a 2.

Kvůli náporu přicházejících uprchlíků do Prahy musel magistrát koncem minulého týdne vyzvat jednotlivé městské části, aby poskytly 100 míst k nouzovému ubytování v tělocvičnách.

Bohumínské nádraží je zaplaveno běženci. Dvě děti tam zkolabovaly

Válka na Ukrajině

Na Praze 12 nakonec první provizorní ubytování našli v budově bývalé radnice, kde mohou ubytovat sto lidí. Základní zázemí tu stihli nachystat během pátku a soboty.

„Máme tady šest koupelen a sprch, které jsou rozdělené na dámské a pánské. V tuto chvíli řešíme domácí zázemí, jako je praní nebo vaření. Máme tady jídelní koutek a hernu pro děti včetně televize. Máme tu také sklady na potraviny, drogérii a lůžkoviny,“ vyjmenoval radní Jiří Brůžek.

Příchozí jsou ubytováni na pokojích, kde mohou rodiny bydlet až po šesti lidech. Už v neděli brzy ráno sem dorazila z uprchlického centra na Vyšehradě první skupina 60 lidí. Většinu tvoří matky s dětmi. Podle Brůžka zde zatím fungují v hotelovém režimu.

Přijela se čtyřmi dětmi. Jen s kabelkou a 200 korunami

Domácí

„Už je tady poptávka, že by tu mohly mít třeba směny na úklidy, takže by si tady lidé začali sami uklízet a fungovalo by to jako v běžné domácnosti,“ doplnil. Ubytování jim chce poskytovat dlouhodobě na rok a déle.

Spolu s matkou a bratrem v provizorním ubytování na radnici našel azyl 15letý David. „Bylo to velmi děsivé, báli jsme se odjet vlakem, protože už jsme viděli případy, kdy je ostřelovali ruští okupanti,“ řekl Novinkám.

S sebou si vzali jen pár základních věcí, které se jim vešly do vlaku. V Česku chtějí zůstat, dokud neskončí válka.

Pokoj David sdílí se třemi dalšími lidmi. Spí na matracích, městská část zajišťuje postele. „Dokud bude válka, budeme tady bydlet. Budu si tady hledat nějaké studium. Možná se také přihlásím na bojové umění,“ dodal.

Foto: Praha 8

50 uprchlíků je nově ubytováno také v kulturním domě na Praze 8. Foto: Praha 8

Podle radního Brůžka mají větší městské části, jako je právě Praha 12, kapacitu pojmout zhruba 1000 lidí. „Jen v kancelářských budovách máme zhruba 300 míst, až se dostane na tělocvičny, tak tam budou další stovky lidí. Budeme čekat a jsme připraveni,” popisuje Brůžek.

Se svou rodinou utekla z Kyjeva 35letá Ala. „Obecně mám v plánu se co nejdříve vrátit. Vím, že moje země je nejlepší,“ říká se slzami v očích. „Teď chci pracovat a bydlet tady, ale můj domov je tam,“ dodává.

Lidem utíkajícím před válkou už zajistila ubytování také třeba Praha 9, pražské Petrovice, Běchovice či Praha 4. Padesátku uprchlíků ubytovali před pár dny v kulturním domě na Praze 8.

„Vše bylo připraveno za šest hodin. Na místě se přes den vydávají snídaně, obědy i večeře. Zajistili jsme také wi-fi připojení, které je alespoň virtuálně dokáže spojit s blízkými. Některé děti se už v pondělí připojily do on-line výuky ve své škole na Ukrajině,” popsal mluvčí Prahy 8 Martin Šalek.

Reklama

Výběr článků

Načítám