Hlavní obsah

Putinovi kandidáti před volbami o válce raději nemluví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volební kandidáti strany Jednotné Rusko se v nadcházejících regionálních a komunálních volbách vyhýbají zmínkám o válce na Ukrajině, protože se bojí, že by ve volbách, které se budou konat 10. září, mohli přijít o hlasy. V Rusku má totiž výrazně klesat podpora války, a proto se kandidáti raději rozhodli více mluvit o místních tématech. Informuje o tom ruský opoziční list Verstka.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Není tu jediný člověk, který by válku podporoval. Nejsou tu žádné Z-mašiny,“ uvedl pro opoziční web zdroj z Putinovy strany v uralském regionu, který se kvůli obavám rozhodl skartovat všechny proválečné letáky. Dobře totiž údajně chápe „náladu v okrese“.

„Pokud budete podporovat válku, nebudete zvoleni,“ dodal.

Podobně hovoří i další kandidáti, kteří kandidují na Sibiři, někteří z nich podle Verstky dokonce s tichým souhlasem místních správních orgánů o válce s voliči nemluví vůbec. Jiní pak maximálně osobně vyzvednou kamion se zásobami pro speciální vojenskou operaci, jak Rusko nazývá nevyprovokovanou plnohodnotnou invazi na Ukrajinu.

„Voličům rozdáváme bulletin (úřední zpráva) o bydlení a komunálních službách,“ řekl deníku ruský politolog spolupracující s kandidátkou Jednotného Ruska.

Podle Verstky navíc v žádném regionu není válka hlavním tématem předvolebních materiálů. Zaměřovat se na ni mají pouze regiony z okupovaného území na Ukrajině.

„Reakce (lidí) je příliš nepředvídatelná,“ řekl opozičnímu webu Stanislav Andrejčuk, spolupředseda ruské nevládní organizace Golos, která monitoruje hlasování.

Andrejčuk dále popsal počínání člena strany Jednotné Rusko Sergeje Sokola, který se podle listu The Moscow Times objevil na ukrajinské frontě kvůli „kariérnímu růstu“. Za svoji účast navíc obdržel Řád odvahy, což se podle Andrejčuka snaží Sokol využít ve svůj prospěch v nadcházejících volbách.

Sokol podle něj měl v posledních měsících „zmírnit své komentáře k válce“ a navíc přestal nosit maskáčovou vojenskou bundu od doby, co byl nominován jako kandidát pro boj o post gubernátora republiky Chakasie, která se nachází na jihu Sibiře.

V tomto regionu se navíc očekává vůbec ta „nejsoutěživější“ kampaň, protože v ní proti Sokolovi stojí komunistický lídr Valentin Konovalov, který Sokola před pěti lety ve volbách porazil a kterému se teď držitel Řádu odvahy chce pomstít.

Mlčí jich víc

Mimo Sokola se o válce téměř nezmiňuje například ani šéf Přímořského kraje Oleg Kožemjako, který se dříve pravidelně objevoval ve válečné zóně, a dokonce se i sám chopil zbraně a aktivně vyjadřoval svoji podporu na frontě.

Během své kampaně měl válku zmínit pouze dvakrát, Sokol pak jenom jednou, a to ve videu na Telegramu.

„Nedá se říct, že by téma SVO (speciální vojenská operace) vůbec neexistovalo. Státní média mají za úkol propagovat dobrovolnická hnutí. Ale tato témata jdou paralelně s gubernátorskou kampaní, která se s ní ovšem téměř nikdy nepřekrývají,“ vysvětlil pro Verstku jeden ze spolupracovníků kandidáta ve Vladivostoku.

Ten dále uvedl, že například ve Voroněžské oblasti se gubernátorský štáb kandidáta Alexandra Guseva raději rozhodl vůbec nevést klasickou mediální kampaň a že se bude spoléhat pouze na tu ve státních médiích.

„Je nepravděpodobné, že by šlo o příkaz shora. Aspoň k nám takový nepřišel,“ řekl opozičnímu listu jeden spolupracovník blízký zmocněnci Dálněvýchodního federálního kruhu (DFO).

Někdo ale holt musí, i když nechce

Ne každému se však podaří zcela se vyhnout účasti na vojenské propagandě. Například moskevský starosta Sergej Sobjanin, který o válce mluví „jen velmi zřídka a neochotně“, nedávno daroval před kamerami jednomu ruskému vojákovi „svou osobní pistoli“.

Ruské volby do zastupitelstva proběhnou letos 10. září, a to i na ukrajinských okupovaných územích. Podle agentury TASS by měly proběhnout také v Chersonské, Luhanské, Doněcké a Záporožské oblasti. Půjde navíc o vůbec první celostátní ruské volby po zahájení plnohodnotné invaze na Ukrajinu.

Zacharovová přirovnala drony v Moskvě k teroristickému útoku z 11. září

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám