Hlavní obsah

Zacharovová přirovnala drony v Moskvě k teroristickému útoku z 11. září

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová přirovnala nedělní ukrajinský dronový útok na výškovou budovu Moscow City k teroristickému útoku z 11. září 2001, při kterém teroristé unesli dvě letadla a narazili do Světového obchodního centra v New Yorku. Při něm přitom zemřely skoro tři tisíce lidí, útok na Moskvu si však nevyžádal žádnou oběť. Informuje o tom ruská tisková agentura TASS.

Foto: Profimedia.cz

Tisková mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová

Článek

„Útok na Dvojčata z 11. září způsobil obrovský počet obětí, ale metody byly stejné,“ uvedla Zacharovová na kanálu Solovjev Live, na který odkazuje ruská vládní agentura.

Podle ní totiž „teroristické metody, které kyjevský režim v neděli použil, připomínají útok na New York“.

„Moskevská městská část je civilní lokalita, ve které se nacházejí pouze kanceláře a obchodní centrum spolu s obytnými prostory, které nemají nic společného s armádou,“ pokračovala Zacharovová.

„Nyní vidíme stejný obrázek, který jako by se opakoval,“ uzavřela své přemrštěné přirovnání.

Peskov brzdí

Že slova Zacharovové nejsou úplně adekvátní, připustil podle agentury TASS i mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Uvedl, že by se „vyhnul hledání čehokoli společného mezi pokusem o dronový útok na moskevské věže a událostmi z 11. září 2001 v New Yorku“.

Na otázku novinářů, zda Kreml spatřuje cokoliv společného mezi oběma událostmi, odpověděl, že ne.

Solovjov taky blouznil

Už koncem května padlo v ruském mediálním prostoru podobné přirovnání, které měl tentokrát na svědomí Putinův přední propagandista Vladimir Solovjov v televizi Rossija-1.

Ten k teroristickému útoku z 11. září přirovnal útok dronů na budovy v areálu Kremlu. Ani tehdy ale nedošlo k žádným obětem.

Útok na Kreml navíc vzbudil četné pochybnosti, protože se nikomu nechtělo věřit, že by Rusko nechalo doletět drony až k samotnému Kremlu, který je jedním z nejstřeženějších míst v celém Rusku.

Při útoku dronů na Moskvu byla znovu zasažena výšková budova, tvrdí starosta

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám